Política 17/02/2018

Iceta critica que l'Estat vulgui aprofitar el 155 per canviar la immersió lingüística: "No és la manera ni el moment"

El PSOE diu que la proposta del PP sobre el model d'escola catalana és un "atac de nervis" per Cs

Acn
2 min
Iceta proposa des de Madrid un pacte d'estat per Catalunya que recuperi l'Estatut i augmenti les inversions

MadridEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat aquest dissabte que el govern espanyol vulgui aprofitar l'aplicació del 155 a Catalunya per canviar la política d'immersió lingüística a les escoles catalanes. "No entenem com el govern espanyol ha aixecat aquesta polèmica. I més quan afirma que no té ni idea de com aplicar la que en teoria és la seva posició", ha assenyalat Iceta a l'entrada del comitè federal del PSOE a Aranjuez (Madrid).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Al PSOE hi ha un acord total que no és la manera ni el moment de plantejar aquest tema", ha puntualitzat el primer secretari del PSC, que ha reiterat que tampoc és partidari d'una repetició d'eleccions a Catalunya. "Seria la demostració que l'independentisme ha perdut definitivament el rumb", ha puntualitzat Iceta. Per la seva part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha carregat durant el seu discurs contra el govern de Rajoy, a qui ha acusat de ser un "llast per a Espanya" i li ha exigit que presenti uns pressupostos i obri la negociació per pactar un nou finançament autonòmic.

De la seva banda, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha comentat que el que es faci amb el castellà a Catalunya hauria de ser objecte d'un pacte d'Estat i ha demanat que s'abordi el tema amb "serietat" tant a Catalunya com a les comunitats amb llengües cooficials.

El responsable autonòmic socialista ha dit compartir l'objectiu de "reflexionar i protegir" el castellà i ha considerat que la proposta del PP d'un suposat canvi de model lingüístic respon a un "atac de nervis absolut", possiblement per la pujada de Ciutadans en les enquestes.

Iceta ha participat en el comitè federal del PSOE, en què s'han aprovat les reformes per treure poder als 'barons' territorials del partit. Sànchez, aprofitant la guerra entre Ciutadans i el PP per la corrupció, ha presentat els socialistes com la formació de la "regeneració política". El líder socialista ha presentat davant dels quadres del partit les noves normes del partit, que reforcen el poder de l'executiva i donen més pes a l'opinió de la militància, per evitar cops de palau com el que va desembocar en la seva dimissió l'octubre del 2016. Segons ha defensat Sánchez, el nou reglament converteix el PSOE en el partit més "participatiu, democràtic i paritari del país", i això suposa "un pas de gegant en favor de la regeneració democràtica del país", que ha considerat una de les prioritats de l'Estat.

stats