Política 30/10/2017

Iglesias desautoritza Fachin i convoca una consulta interna per confluir amb els comuns el 21-D

Podem havia anunciat que obria negociacions amb partits i entitats per crear un bloc contra el 155

Ara
4 min
Iglesias surt en defensa d'Albano Fachin després d'una escridassada dels militants

BarcelonaEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha fet un pas endavant i després de mesos de disputes internes ha decidit prendre el control de la marca del partit a Catalunya, després de diverses al·lusions a l'independentisme i al seu rebuig a aliar-se amb Catalunya en Comú, el partit que lideren Ada Colau i Xavier Domènech. Així, la direcció estatal ha desautoritzat aquest diumenge a la nit Podem Catalunya, liderat per Albano Dante Fachin, i ha anunciat l'obertura d'una consulta interna entre els militants de Catalunya per decidir si conflueixen amb Catalunya en Comú en les eleccions convocades per al 21 de desembre. Només unes hores abans, Podem Catalunya havia avançat que obria negociacions amb partits i entitats per crear un front comú -que no especificava si havia de ser electoral- contra l'aplicació de l'article 155 i la intervenció de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consell ciutadà de Podem Catalunya s'ha reunit aquest diumenge a la tarda per analitzar la situació després que divendres el Parlament proclamés la independència i el Senat autoritzés el govern espanyol a intervenir les institucions catalanes. La resolució ha sigut "no considerar normals" les eleccions del 21-D i obrir una ronda de contactes amb organitzacions polítiques i socials "compromeses amb la defensa dels valors democràtics i del dret a decidir del poble català, i amb la defensa dels drets socials". El líder de Podem, Albano Dante Fachin, ja s'havia mostrat obert dissabte a boicotejar les eleccions convocades pel govern espanyol.

Segons ha avançat La Sexta, Iglesias ha reaccionat convocant una consulta interna per decidir si el partit es presenta a les eleccions en coalició amb Catalunya en Comú i "les forces germanes que es van oposar tant a la DUI com a l'aplicació de l'article 155", una decisió que entra en contradicció frontal amb les decisions de la direcció del partit a Catalunya. No és la primera vegada que l'executiva catalana ha criticat les ingerències de la direcció estatal: l'última vegada va ser amb motiu de la consulta interna per avaluar si participaven en l'1-O com un acte de mobilització. Podem, amb el control sobre el cens de militants, és qui organitza les consultes. En declaracions als mitjans aquest dilluns abans de participar a la reunió Rumbo 2020 de Podem, Pablo Iglesias ha negat que la direcció estatal hagi "cessat" ni "intervingut" Fachin, sinó que ha traslladat la decisió a les bases. "El màxim òrgan de Podem són els inscrits a Podem Catalunya", ha insistit Iglesias, que ha denunciat que Fachin es posicionés sobre un tema tan important sense haver consultat els militants.

La disputa té a veure també amb el comportament de diversos diputats de Podem al Parlament divendres, als quals retreuen no haver informat la direcció estatal del sentit dels seus vots en la votació sobre la declaració d'independència. Segons l'executiva de Podem, tres dels quatre diputats del partit (Albano Dante Fachin, Joan Giner, Jéssica Albiach i Àngels Castells) no van votar en contra "d'una de les dues resolucions que parlava específicament de la Constitució d'una nova República Catalana a partir de la votació del Parlament". A més, assenyalen que una diputada de Podem no va votar en contra de la DUI i va saludar públicament "la nova República Catalana".

Un altre retret de la direcció estatal va cap al sector anticapitalista del partit. La diputada i cofundadora de Podem Carolina Bescansa ha afirmat que el seu partit no dona suport a la independència "ni unilateral ni bilateral" i ha demanat que els qui la defensen han de canviar de formació política, en al·lusió a Fachin però també al corrent Anticapitalistes, que han publicat un comunicat en què reconeixen la República Catalana.

El programa de Podemos es inequívoco: no apoyamos la independencia ni unilateral ni bilateral. Quien la defienda debe buscarse otro partido

— Carolina Bescansa (@CBescansa) 29 d’octubre de 2017

En el seu comunicat, Anticapitalistes va saludar la "nova República Catalana" i l'obertura d'un "procés constituent", en un text en què també feien una crida a defensar "la voluntat del poble català i el seu dret a decidir". En canvi, el secretari general del partit, Pablo Iglesias, va rebutjar la decisió "il·legítima" del Parlament de declarar la independència i, com Bescansa, va dir que "qualsevol que no estigui en aquesta posició està políticament fora de Podem". En declaracions abans de participar a la reunió de Rumbo 2020 de Podem, Iglesias ha insistit que "els termes polítics" del comunicat d'Anticapitalistes estan "fora de Podem".

Fonts pròximes al moviment, però, han volgut matisar el redactat i puntualitzen que no es pretén "reconèixer" la República Catalana, sinó fer un gest de suport al moviment independentista, un posicionament que, tot i així, segueix estant allunyat de les tesis de la direcció de Podem.

Catalunya en Comú participarà en el 21-D

Per la seva banda, l'executiva dels comuns ja ha decidit que participarà en les eleccions del 21-D. Reunida aquest diumenge, ha apostat per aquesta via per "defensar el projecte sobiranista i de canvi a les urnes i no deixar buit aquest espai a la contesa electoral de Catalunya". En un comunicat han indicat que la decisió ja s'ha fet arribar als membres de la coordinadora, que hauran de decidir si avalen la decisió en una reunió el 5 de novembre. El dia 3 l'executiva elaborarà una proposta de candidatura i de codi ètic, que també haurà de ser validada per la coordinadora. En declaracions als mitjans des de Madrid, el portaveu de l'executiva Ernest Urtasun ha assegurat que hi ha "força consens" perquè sigui Xavier Domènech el cap de llista de la candidatura de Catalunya en Comú.

El termini per presentar coalicions a les eleccions del 21 de desembre acaba el 7 de novembre, termini en què Podem i els comuns hauran de decidir si enterren les diferències i creen una candidatura conjunta. Si Catalunya en Comú decidís presentar-s'hi en solitari, encara tindria 10 dies mes de marge per inscriure-s'hi.

De fet, una de les diferències principals entre Iglesias i Fachin és la relació amb els comuns. Malgrat les pressions de la direcció estatal, Fachin i l'executiva de Podem Catalunya van decidir no confluir en el partit que encapçala des del mes d'abril Xavier Domènech.

stats