Política 09/12/2015

Iglesias supedita possibles pactes a un suport al referèndum sobre la independència

El líder de Podem es compromet des de Barcelona a convocar la consulta vinculant en un any com a màxim si és president

Laia Vicens
2 min
Pablo Iglesias, aquest dimecres amb el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech / PERE FRANCESCH (ACN)

BarcelonaEl secretari general i candidat de Podem a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha assegurat que Podem no donarà suport a cap partit si no hi ha un compromís en convocar un referèndum sobre la independència a Catalunya que, al seu parer, hauria de ser abans d'un any. Encara que ha afirmat que ni PP, ni PSOE ni Ciutadans aniran a buscar l'acord amb Podem, Iglesias ha confirmat que "per suposat" la convocatòria d'un referèndum seria una condició per a tancar qualsevol entesa, com també ho seria "garantir els drets socials".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ho ha dit durant la seva intervenció a l'acte Primera plana, organitzat pel diari 'El Periódico'. Segons ha explicat, Podem té la "ferma voluntat" de reconèixer la plurinacionalitat de l'Estat i per això -i apel·lant a la "fraternitat entre els pobles" de l'Estat- s'ha presentat el 20-D amb aliances a València, Galícia o Catalunya.

Unes aliances que, en el cas català d'En Comú Podem, no respondrà a la seu central de Podem a Madrid. "Són un referent polític sense obediència estatal", ha dit. En qualsevol cas, ha afirmat que "és impossible" que Catalunya Sí que es Pot (ICV, EUiA, Podem i Equo al Parlament) donin el seu suport a la investidura d'Artur Mas. Iglesias ha reivindicat que Catalunya "necessita espais d'articulació propis" i ha recordat, en aquesta línia, la figura de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. "Tan de bo hi hagués polítics socialistes a l'alçada de Maragall", ha dit.

En aquest punt, s'ha recordat del PSC, a qui ha enviat un dard. "Si el PSC no tingués una relació de dependència jeràrquica amb el PSOE diria coses més raonables i coherents", ha començat, i ha augurat que molts socialistes se sumaran al tren del dret a decidir perquè s'adonaran que el problema territorial "no se soluciona portant el Senat a Barcelona".

"Quan parlem de dret a decidir, els hi diem als immobilistes que la voluntat d'un referèndum a Catalunya és majoritària", ha afirmat, tot afegint que un president del govern espanyol (sigui qui sigui) no pot "girar l'esquena ni escudar-se en la llei" per a negar les possibilitats de fer un referèndum.

En un acte previ organitzat per 'La Vanguardia', Iglesias ha afirmat que si la convocatòria no és abans d'un any seria "no assumir l'actualitat d'aquesta qüestió". Un referèndum en què ell defensaria "el 'sí' a seguir construint el camí junts" i que no trencaria Espanya. "Els dos elements que contribueixen a trencar Espanya és la corrupció i que els drets socials no es garanteixin", ha afirmat.

Com ja va fer dissabte des de l'Hospitalet, Iglesias s'ha reivindicat com l'únic candidat a presidir la Moncloa que està a favor d'un referèndum sobre la independència.

A banda del PSC, Iglesias també ha disparat contra el PP, a qui ha acusat de ser la principal fàbrica d'independentistes, per exemple amb la impugnació de l'Estatut al Tribunal Constitucional. En una referència velada al PSOE i al PP, Iglesias ha dit que alguns estan "penedits" d'haver fet miques l'Estatut aprovat pel Parlament, un dels detonants que expliquen que l'independentisme "hagi crescut tant". De fet, ha augurat amb ironia que "si Rajoy segueix quatre anys, es voldrà independentizar d'Espanya fins i tot Valladolid".

stats