Política 05/12/2015

Iglesias s'erigeix com el president que "escoltarà Catalunya": "S'ha acabat el xoc de trens"

El líder de Podem, acompanyat per Ada Colau, Íñigo Errejón i Xavier Domènech, es compromet des de l'Hospitalet a convocar un referèndum perquè "són els catalans i les catalanes els que han de decidir"

Laia Vicens
4 min
Ada Colau, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón han acompanyat Xavier Domènech en un míting a l'Hospitalet / PERE VIRGILI

L'Hospitalet de Llobregat"S'ha acabat el xoc de trens, ha començat el temps de la fraternitat. Vull ser el president que escolti Catalunya". Així ha començat el seu discurs a l'Hospitalet de Llobregat el candidat de Podem el 20-D, Pablo Iglesias, que ha dit "clar i català" que si Podem arriba a la Moncloa convocarà un referèndum a Catalunya perquè "són els catalans i les catalanes els que han de decidir". "Ho diem a Compostel·la, a Cadis, a Madrid i aquí: dret a decidir", ha resumit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha fet una crida als "indecisos" a votar per Podem. Amb apel·lacions contínues als resultats de les eleccions municipals, el líder de Podem ha afirmat que "quan el canvi governa, la fraternitat torna". "Volem portar la fraternitat al govern d'aquest país", ha dit.

Colau: "El canvi del 24-M ha de seguir"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat que la "marea imparable" que va fer possible el "canvi" el 24-M segueixi i s'estengui també a les altres institucions, com el Congrés dels Diputats i a la Moncloa. "El canvi ha de seguir perquè ho necessitem", ha afirmat.

Segons ha dit, les eleccions generals han de servir per posar punt final al govern "recentralitzant i arrogant" del PP, un partit que "no només es nega a parlar i amenaça" pel que fa al procés sobiranista, sinó també en matèria social i de cara a la relació amb els ajuntaments. "Necessitem fer fora el PP, us ho asseguro com a alcaldessa", ha afirmat, i ha retret que la llei Montoro "asfixia" els governs locals. A més, ha assegurat que En Comú Podem és l'únic partit que pot "desbloquejar" el plet català.

L'alcaldessa de Barcelona ha recordat que l'última vegada que va ser al Congrés va utilitzar la paraula "criminals" i ha demanat la victòria de Podem en relació a aquelles paraules: "Vull tornar al Congrés per dir 'dignes representants del poble'".

Colau ha estat l'encarregada de presentar el líder d'En Comú Podem (ICV, EuiA, Barcelona en Comú, Equo i Podem), Xavier Domènech, a qui ha definit com una "molt bona persona" per qui posaria "les dues mans al foc". També ha presentat el líder de Podem, Pablo Iglesias, a qui ha considerat el proper president de l'estat espanyol. "Tindrem el primer president amb cueta", ha ironitzat.

Errejón, en català: "Us necessitem"

El número 2 de Podem, Íñigo Errejón, ha vinculat els resultats del seu partit al paper d'En Comú Podem a Catalunya. "No hi ha hagut mai cap revolució democràtica a l'Estat sense Catalunya. Us necessitem!", ha afirmat, i ha qualificat Catalunya com "el cor de la revolució democràtica".

Errejón, que ha fet bona part del seu discurs en català, ha afirmat que quan Podem diu que "estima" Catalunya no considera el país com un "objecte folklòric" sinó que ha dit que la resta de l'Estat ha d'aprendre de Catalunya, per exemple en relació a la reivindicació de la cultura i la llengua o el compromís democràtic.

El dirigent de Podem ha disparat contra Ciutadans. "Si t'ha d''enxufar' Repsol o Endesa, que el 20-D et voti Repsol i Endesa i que a nosaltres ens voti la gent treballadora, i a veure qui guanya les eleccions", ha cridat Errejón. A més, ha criticat el líder del partit taronja, Albert Rivera, per voler "protegir només el sou del president del govern" i no el de les classes treballadores.

Errejón ho ha dit en un míting al pavelló Sergio Manzano de l'Hospitalet de Llobregat, que s'ha omplert de gom a gom. De fet, unes 500 persones s'han quedat fora i Errejón ha sortit a saludar-les. En l'acte també hi han intervingut els números 2, 3 i 4 de la candidatura, Marta Sibina, Josep Vendrell i Lucía Martín.

Domènech: "C's apareix per acabar amb el canvi"

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha carregat contra el PSC, però sobretot contra Ciutadans, a qui ha acusat de ser el partit dels "grans bancs i de l'Íbex-35" i d'abanderar el «canvi i la regeneració democràtica» quan en realitat volen "apujar l'IVA al pa". «Ciutadans apareix per acabar amb el canvi a Espanya i per acabar amb el referèndum a Catalunya: nosaltres lluitarem pel canvi a Espanya i lluitarem pel referèndum a Catalunya", ha assegurat.

Domènech ha reptat Ciutadans, però també el PP i el PSOE, a adquirir un compromís públic que asseguri que la primera mesura que portin al Congrés sigui demanar el retorn del 61.000 milions d'euros del rescat bancari.

Primera visita d'Iglesias en campanya

Aquesta és la primera visita de Pablo Iglesias a Catalunya en plena campanya electoral del 20-D. El líder de Podem tornarà a Catalunya en dues ocasions més. De fet, Podem fia bona part dels seus resultats a les generals a les aliances territorials (aquí, amb Barcelona en Comú, ICV i EUiA). I és que Catalunya pot convertir-se en un dels principals feus de Podem el 20-D. Si es compleixen les prediccions del CIS i la candidatura que lidera Xavier Domènech guanya a Catalunya, Podem estarà a punt per fer un nou pas i construir un partit amb direcció pròpia catalana (un model similar al PSC-PSOE). Un partit propi que podria anomenar-se Catalunya en Comú.

Un cop superat el mal tràngol del 27-S, en què el debat plebiscitari va eclipsar Catalunya Sí que es Pot, Iglesias reivindica amb força un referèndum per solucionar el plet català. Fins i tot ahir ho va fer des de Cadis. "Ho dic aquí a Cadis, com a Barcelona, dret a decidir i que votin els catalans!", va proclamar durant un míting farcit de referències a la plurinacionalitat de l'Estat.

stats