ELECCIONS 20-D
Política 08/12/2015

El PSC vol portar el Senat a la Sagrera

Els socialistes volen que el canvi d'ubicació sigui el símbol de l'estat federal

Sara González
2 min
La candidata del PSC al 20-D, Carme Chacón, amb Miquel Iceta, Carles Martí, José Montilla, i la resta de candidats al Senat / ACN

BarcelonaConvertir el Senat en una autèntica cambra de representació territorial és una de les principals propostes sobre les quals pivota la reforma federal dels socialistes. Si bé el PSC ha recuperat la reivindicació que en el seu dia va fer Pasqual Maragall de portar el Senat a Barcelona, aquest dimarts han anat més enllà i han concretat l'indret on volen que s'ubiqui: al barri de la Sagrera, als terrenys buits del triangle ferroviari on està pendent la construcció de la futura estació del TGV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El millor símbol de l'estat federal és el Senat a Barcelona", ha proclamat el candidat al Senat Carles Martí. Ha defensat que la cambra alta sigui la imatge "d'una altra manera d'entendre Espanya" que sigui molt més "real, plural, policèntrica i diversa". Els socialistes catalans han defensat que, de la mateixa manera que van "portar el català al Senat", ara també portaran "el Senat a Barcelona" si Pedro Sánchez guanya i és president.

Tots els partits veuen necessitat de fer canvis en el paper que a hores d'ara juga el Senat. Fins i tot hi ha partits que, com ERC i Ciutadans, aposten directament per eliminar-lo. Els socialistes catalans, però, consideren que s'ha de readaptar perquè representi els territoris i es garanteixi la seva capacitat de participació. "En els països compostos i federals és imprescindible el punt de trobada entre els dos nivells de govern, el territorial i l'estatal", ha assegurat. El concepte que resumeix el seu model és el de "cogovern" en un espai on els territoris puguin tancar acords de manera horitzontal entre ells però que també ho puguin fer amb l'Estat. En definitiva, ha resumit la candidata del PSC, Carme Chacón, es tracta de fer el Senat "útil".

Segons Martí, l'indret de la capital catalana per situar-lo no ha estat escollit a l'atzar. Tant a nivell d'ubicació com pel que representa. La Sagrera, va dir el senador que aspira a renovar el seu càrrec, significa la nova Barcelona "plural i diversa" que vol "dignificar els seus barris". Martí ha erigit el projecte de la Sagrera com la "gran renovació urbana del nord de la ciutat", a més de "cosir barris i donar centralitat i impuls econòmic" a la zona. És, ha afegit, "la gran ròtula del corredor mediterrani" que ha d'unir l'estat espanyol amb Europa ferroviàriament. Sigui com sigui, el projecte de la Sagrera no deixa de ser una de les principals obres faraòniques clau per a la capital catalana que la crisi econòmica va ralentitzar.

Chacón ha recordat que per redefinir el Senat cal primer que es faci una reforma constitucional que, ha insistit, només queda garantida si el PSOE governa. L'exministra ha defensat que el millor servei que es pot fer a la Constitució és "reformar-la" per adaptar-la "als nous temps" i ha advertit que la renovació de la carta magna "no és un caprici, és una necessitat urgent després d'aquest "quadrienni negre" que han viscut Catalunya i Espanya. És, sens dubte, la pedra angular del programa electoral tant del PSC com d'un PSOE que, per ara, no acaba de remuntar a les enquestes.

stats