Política 30/10/2019

Interior relleva antidisturbis i activa un nou dispositiu per la visita de Felip VI i el procés electoral

Segons fonts del ministeri actuaran en coordinació amb els Mossos

Acn
2 min
La manifestació dels estudiants acaba amb càrregues i detinguts

MadridEl ministeri de l’Interior torna a activar un nou dispositiu de seguretat a Catalunya de cara a la campanya electoral, però sobretot per la visita del rei Felip VI i la princesa Elionor de dilluns al Palau de Congressos de Barcelona. Es tractaria, segons fonts del ministeri, de relleus dels antidisturbis que han estat actuant a Catalunya en les protestes arran de la sentència del Procés, però no es descarta augmentar el nombre d’efectius policials de cara al dispositiu de seguretat per la visita de Felip VI. Els nous agents que es desplacin fins al territori català actuaran en el marc del mateix operatiu dissenyat fins ara “en coordinació i col·laboració amb els Mossos”. Actualment hi ha desplegades a Barcelona cinc brigades de la unitat d’intervenció policial (UIP). D’entrada, l’organització juvenil Arran ja ha convocat mobilitzacions per protestar per la visita del monarca, però s’espera que se’n promoguin més.

Carta de Budó a Calvo

De cara a una nova setmana de mobilitzacions per la visita del rei, però també per les properes accions que preveu el Tsunami Democràtic, el Govern no vol que es tornin a utilitzar pilotes de goma. Ahir mateix la portaveu i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va sol·licitar a través d’una carta a la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, que prohibís la utilització d’aquests projectils a Catalunya als cossos policials estatals “de manera immediata”. En la missiva, Budó també va reclamar que el ministeri de l’Interior obri una investigació interna per analitzar possibles casos de “mala praxi” i que, paral·lelament, insti el Congrés de Diputats a obrir una comissió d’investigació sobre les actuacions policials dels últims dies, en les quals –com va recordar Budó– quatre persones havien perdut la visió d’un ull.

Precisament, per donar explicacions sobre determinades actuacions policials, el conseller d’Interior, Miquel Buch, compareixerà al Parlament després de les eleccions. La comissió d’Interior va aprovar ahir la compareixença del conseller i també la del nou director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, per explicar els seus “plans” al capdavant de la direcció general de la Policia.

stats