Política 04/05/2014

Javi López: "Exerciré de socialista català amb tot el que comporta, i defensaré la consulta legal"

El candidat del PSC a les europees apel·la al vot de tots els que vulguin "derrotar" l'actitud de Rajoy amb Catalunya, siguin o no sobiranistes. Es mostra disposat a votar per la consulta al Parlament Europeu i assumeix la "discrepància" amb el PSOE

Acn
3 min

BarcelonaEl candidat del PSC al Parlament Europeu, Javi López, ha fet una crida a aglutinar al voltant de la llista socialista tots els vots dels que vulguin "derrotar" l'actitud "grotesca" del president espanyol, Mariano Rajoy, amb Catalunya. En una entrevista amb l'ACN, demana que tothom, sigui o no sobiranista, que vulgui posar fi a aquest tracte voti el PSC en les europees. I és que López creu que només votant socialista es podrà fer perdre el PP a l'Estat, l'única manera, segons ell, de combatre l'actitud de Rajoy. A més, López s'ha mostrat disposat a votar per una consulta "legal i acordada" al Parlament Europeu encara que suposi tornar a assumir "la discrepància" que té el PSC amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vèncer Rajoy i la seva actitud". Aquest és, segons ha explicat Javi López a l'ACN, l'objectiu del PSC en aquestes eleccions europees del 25 de maig. El candidat socialista assegura que és conscient que a Catalunya es faran "moltes lectures sobre la correlació de forces polítiques" derivades del resultat dels comicis. Per López, però, l'única interpretació que resultarà útil és la de veure si Rajoy "revalida" les seves polítiques i el seu tracte amb Catalunya o si, per contra, el PP perd i un altre partit guanya les eleccions a tot l'Estat.

És per això que Javi López ha cridat a tots els descontents amb les maneres de fer dels populars amb Catalunya a votar el PSC i contribuir així a "l'única majoria capaç de derrotar Rajoy". També si s'és sobiranista.

"El nostre és un vot capaç de canviar Europa. Però també és el vot de l'esquerra capaç de derrotar Rajoy i les seves polítiques. Perquè la lectura que hi haurà a casa nostra és si Rajoy treu un vot més que un altre partit; si guanya ell, la seva agenda política i l'actitud grotesca amb Catalunya", ha concretat el candidat del PSC, que tot i no parlar explícitament de l'electorat independentista crida a "tothom descontent" a votar els socialistes quan se li pregunta directament pels sobiranistes.

"És la fortalesa de formar part de la família socialista, que pot decidir tombar cap a un costat o altre, a l'Estat i a tot Europa", ha afegit, tot recordant que el PSC i el PSOE són els "únics" capaços de "derrotar i acabar" amb les maneres de fer de Rajoy. "Fem una crida perquè som l'esquerra capaç de canviar Europa, i l'esquerra capaç de derrotar Rajoy i la seva actitud amb Catalunya, a tota la gent que comparteix això, sigui qui sigui", ha dit també.

Javi López, a més, ha rebutjat la idea de poder llegir els resultats de les eleccions europees a Catalunya només amb clau nacional i que els vots socialistes es comptin com un gruix de suports antiindependentistes. "No es poden sumar els vots del PSC amb els del PP i C's. Nosaltres combatrem el PP europeu, i els nostres són els vots possibles per poder derrotar el PP a Espanya", insisteix.

D'altra banda, el candidat del PSC s'ha mostrat disposat a donar suport a una iniciativa parlamentària a Europa que demani per a Catalunya una consulta "legal i acordada" amb l'Estat. López emmarca aquest compromís dins "el que sempre hem defensat els socialistes", però en vista de les diferents votacions que el PSC ha tingut en aquest tema al Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats, les seves paraules tenen una especial rellevància.

En ser preguntat per quina serà la seva postura si algun altre partit demana al Parlament Europeu suport a una consulta, López repeteix un cop i un altre el mateix argument. "Jo exerciré de socialista català amb tot el que comporta, i defensaré la consulta legal i acordada i la forma de fer-la viable arreu, a totes les institucions", s'ha compromès, tot afegint que "sempre defensarem la nostra postura allà on estiguem representats".

En plantejar-se-li que aquesta posició política podria xocar amb la dels eurodiputats del PSOE i, potser, amb la d'altres socialistes europeus del seu mateix grup parlamentari, López assegura que no té por de defensar "els postulats del PSC" i està disposat a enfrontar-se a les conseqüències que calgui. "Ja coneixem les nostres discrepàncies en aquest àmbit", ha sentenciat.

Amb tot, ha volgut recordar que els catalans i els socialistes "hem de ser capaços d'explicar que si volem fer una consulta, amb qui s'ha de negociar és amb l'Estat". En aquest sentit, ha advertit que "els sis o set eurodiputats catalans no aconseguiran fer de caixa de ressonància" de la consulta al Parlament Europeu.

stats