LA NOVA ESQUERRA
Política 24/04/2016

Jéssica Albiach: “A Podem calia una candidatura que fos conciliadora”

Entrevista a la diputada al Parlament i aspirant a la secretaria general de Podem

Sara González Joan Serra Carné
3 min
Jéssica Albiach: “A Podem calia una candidatura que fos conciliadora”

BarcelonaJéssica Albiach, diputada de Catalunya Sí que es Pot, està disposada a liderar la branca catalana de Podem. Per ara, és l’única que ha fet el pas en ferm, a l’espera dels moviments definitius d’Albano Dante Fachin i Raimundo Viejo. La direcció estatal ha de fixar data per a les primàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿S’han de fer les primàries de Podem abans de les noves eleccions?

Nosaltres hem defensat que com més aviat millor, però si estem en un escenari de campanya electoral farem el que sigui més responsable. Les candidatures consensuarem la data amb Pablo Echenique.

Serà neutral, la direcció estatal?

És una qüestió de voluntat. Vull pensar que sí. Sempre hi ha gent que pot venir a donar-te suport, el tema és que no siguin els portaveus estatals. Tots els candidats han de partir en igualtat de condicions.

Defensa que Podem ha de ser un agent autònom. No ho és, ara?

Sense secretària general i en precampanya a les generals, Podem Catalunya no ha tingut el paper protagonista que hauria d’haver tingut.

Per què fa el pas endavant?

Hem passat mesos difícils en què hi ha hagut una polarització i confrontació en el partit, i calia una candidatura que construís ponts i tingués formes més conciliadores.

¿Hi ha candidatures que no tenen formes conciliadores?

Jo ho he trobat a faltar i no és una qüestió de formes sinó de les persones que formen part de l’equip. Han de tenir formes més dialogants.

¿Hi ha marge per a l’acord amb Albano Dante Fachin?

Som els únics que ens hem presentat com a candidatura. Quan la resta les presentin veurem si coincidim i si podem fer acords.

I quin paper juga Raimundo Viejo?

No he parlat amb ell. Sé que tenen un manifest que és de sentit comú, però fins que no conegui la seva proposta, no em puc posicionar. Amb l’Albano Dante sí que tinc moltes hores de treball compartides, però al Raimundo no el conec gaire.

¿Avala la direcció col·legiada que ell ha proposat?

La figura de secretari general no ha de desaparèixer, el que hem de fer és democratitzar-la. Proposem crear una vicesecretaria i potenciar més consultes entre els inscrits.

Ha demanat que no es faci política a base de titulars i de tuits.

Si comuniquem massa soroll intern, la feina que fem a les institucions pot quedar eclipsada.

Quin paper ha de tenir Podem dins del nou subjecte polític que lidera Ada Colau?

Podem ha de ser un actor central i identificable. Tothom de la confluència suma i nosaltres arribem a capes de població on fins ara ningú arribava. També s’han de sumar noves persones i moviments socials.

¿Barcelona en Comú ha de tenir el lideratge en la construcció del nou partit, com a En Comú Podem?

S’ha de fer de manera horitzontal i democràtica, de baix a dalt, no ha de ser una negociació entre cúpules. Per això, crec que és molt important enfortir el partit i vertebrar el territori. Ha de ser una marca conjunta, però és important que ens identifiqui a tothom, perquè hi ha gent d’ICV que no se sent apel·lada per cares de Podem, i al revés. Tots els actors s’han de sentir respectats. I no crec que la dissolució sigui bona.

¿És creïble la proposta de referèndum que fa En Comú Podem veient que els socialistes no la compren?

A les negociacions s’ha de cedir, però no pots trair. Si truquem a la porta del PSC i del PSOE i no ens el compren sabent que ho volen la majoria de catalans, nosaltres hem fet el que havíem de fer i potser els que estan traint són ells.

¿La majoria que els falta és dins del sobiranisme?

No pots anar construint estructures d’estat i després dir si les validem o no. Defensem fer el referèndum abans de començar res i, després, amb el resultat, ja veurem què construïm. Nosaltres volem eixamplar la nostra base i d’aquí la idea de recuperar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i m’és igual qui s’hi sumi.

¿Una coalició de Podem amb IU ajudaria a eixamplar la majoria d’esquerres?

La confluència és molt desitjable i s’ha de fer, a més, a la catalana. A IU hi ha persones molt vàlides i Alberto Garzón ho és. Tenim objectius comuns i som germans de lluita, el millor és que s’hi sumin.

stats