Política 16/11/2020

Joan Carles I nega tenir una fortuna oculta a Jersey, segons 'El Mundo'

La Fiscalia va anunciar l'obertura de diligències per blanqueig de capitals a partir d'un informe del Sepblac

2 min
La figura de Joan Carles I ja només és tabú al Congrés

El rei emèrit Joan Carles I ha negat ser el propietari d'una suposada fortuna oculta a l'illa de Jersey, i també haver mogut diners fora de l'Estat recentment, segons publica aquest dilluns el diari El Mundo. Tal com detalla el rotatiu, el monarca ha traslladat al seu entorn pròxim que no és propietari de cap vehicle financer a les illes del canal de la Mànega i que en cap cas ha ordenat moviments bancaris en plena investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia del Tribunal Suprem va anunciar l'obertura d'una investigació per blanqueig de capitals contra Joan Carles I, el 6 de novembre. Ho va fer després de ser informat pel Servei de Prevenció de Blanquejos de Capitals (Sepblac) que havia trobat el que podria ser una nova fortuna de Joan Carles I a l'illa de Jersey, una dependència britànica, amb una quantitat d'uns cinc milions d'euros.

La Fiscalia comptarà, per tant, amb tres línies d'investigació vinculades a activitats financeres de Joan Carles I. S'afegeix a les diligències sobre les suposades comissions a l'AVE de la Meca i un suposat ús de fons no declarats a Hisenda que provindrien d'un empresari mexicà.

Transferències de 5,5 milions d'euros

En paral·lel, El Confidencial informa que la societat que presumptament va fer servir Joan Carles I per ocultar el cobrament de comissions il·legals durant gairebé dues dècades, la Fundació Zagatka, va rebre el 2008 una transferència d'origen desconegut de 5,5 milions d'euros i quatre ingressos de 250.000 euros, també sense una procedència clara. Uns diners que van quedar dipositats en un dels comptes que la fundació tenia a Credit Suisse (en total, vuit), i que es van fer servir en els anys següents per pagar vols privats i altres despeses del rei emèrit.

El digital, que ha tingut accés a diversos documents del banc, detalla que Credit Suisse no va fer indagacions ni per identificar els autors de les transferències ni en va alertar, però el 2015 va suggerir a la Fundació Zagatka que canviés de banc. Des de llavors, l'entitat va passar a treballar només amb el banc Lombard Odier.

stats