Política 13/06/2015

Joan Ribó ja és el nou alcalde de València

El candidat de Compromís ha rebut els vots del PSPV i de València en Comú. Rita Barberá no ha assistit al ple

Salva Almenar / Efe
3 min
Joan Ribó, nou alcalde de València / DANIEL GARCIA-SALA

ValènciaJoan Ribó ja és el nou alcalde de València després de ser investit aquest matí amb els vots del seu grup, Compromís, més els del PSPV i València en Comú. Els tres grups d'esquerres han sumat 17 vots, mentre que el PP n'ha obtingut 10 i Ciutadans 6. Amb aquesta votació es posa fi a 24 anys d'alcaldia de la popular Rita Barberá, que ahir va renunciar a l'acta per no haver d'assistir a la presa de possessió de Ribó. Barberá, però, no abandona la política ja que seguirà com a diputada i presidenta del grup parlamentari del PP a les Corts Valencianes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte solemne de constitució de l'Ajuntament ha començat amb la lectura de la normativa per part del secretari municipal, Pedro García Rabasa, i la constitució de la Mesa d'edat amb Joan Ribó, de 68 anys, com a president com a regidor més longeu i la socialista Sandra Gómez com la més jove.

Ribó ha donat pas a la jura o promesa del càrrec dels 33 edils del nou consistori, que ho han fet en valencià o en castellà i que han seguit la fórmula tradicional encara que els de Compromís han afegit algun apunt en la seua promesa sobre com serà el seu treball per la ciutat i els ciutadans.

En la promesa de l'acta de regidor, realitzada en valencià, Ribó, que ha sigut el segon després de Sandra Gómez (PSPV) en fer-ho, ha afegit que treballarà "incansablement per posar el centre d'atenció en les persones i fer de València una ciutat de tots i totes". Tant els regidors de Compromís com els de València en *Comú han promès el seu càrrec en valencià i han afegit la fórmula "perquè ho mana la llei" o per "imperatiu legal".

A continuació s'ha procedit a la presentació de candidatures, Alfonso Novo (PP), Fernando Giner (Ciutadans) i Joan Ribó (Compromís), que ha rebut les votacions dels edils en ordre alfabètic.

S'ha donat la circumstància que com a president de Mesa, Ribó hauria d'haver fet el recompte dels vots i la proclamació d'alcalde, encara que en ser ell mateix un dels candidats, ha sigut el secretari el que ho ha fet, per determinar que els 17 vots han donat la majoria absoluta a Ribó per governar. Novo, del PP, ha rebut 10 vots i Giner, de Ciutadans, 6.

Ribó ha rebut la vara de comandament del secretari municipal abans que els portaveus dels diferents grups hagen pronunciat un discurs perquè l'acte ho tancara l'alcalde amb el seu primer discurs en el seu nou càrrec.

A la investidura han assistit representants d'entitats socials i ciutadanes de la ciutat, entre elles l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol, així com dirigents polítics dels partits que han signat el pacte d'esquerres i l'acord per a la Generalitat, entre ells Mónica Oltra.

El ple d'investidura ha sigut seguit per nombrosos ciutadans que s'han concentrat en la plaça de l'Ajuntament, enfront de l'edifici consistorial, per celebrar l'arribada de Joan Ribó a l'alcaldia i l'inici d'una nova etapa política.

El pacte municipal entre les tres forces d'esquerres es va desencallar en paral·lel al de la Generalitat, que permetrà al socialista Ximo Puig ser el pròxim president. Ribó va quedar molt a prop de Barberá en les eleccions municipals, a només 10.000 vots, i va ser primera força a la meitat dels districtes de la ciutat. La candidata del PP a la reelecció, de fet, va perdre la meitat dels seus vots i va passar del 52,5% obtingut el 2011 a només el 25,7%. En canvi, Compromís va pujar del 9% al 23,3%.

stats