Política 13/02/2015

El jutge José Castro obre un altre cas per investigar si el PP balear es va finançar il·legalment

En la nova peça del macrocas Palma Arena impulsada pel fiscal Pedro Horrach s'indagarà si el govern del PP va tornar el favor amb diners públics a empresaris que van fer aportacions per comprar i reformar la seu del partit

Ara/ara Balears
2 min
El jutge del cas Nóos, José Castro, interrogarà una seixantena de testimonis a Barcelona.

Barcelona/PalmaEl jutge del cas Nóos, José Castro, ha obert avui una altra peça de macrocas Palma Arena -que ja en té 28- per investigar "el presumpte finançament il·legal del Partit Popular de les Balears". Ha citat a declarar l'extinent d'alcalde de Palma Rodrigo de Santos -condemnat per malversació i abusos sexuals a un menor- i indagarà si empresaris de la construcció van fer aportacions per a la compra i la reforma de la seu del partit a Palma i a canvi van rebre diners públics per part del govern balear.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castro no s'ha esperat ni 24 hores. Ahir va rebre la denúncia del fiscal anticorrupció Pedro Horrach sobre les sospites de finançament il·legal del PP balear amb la compra de la seu l'any 2003, quan Jaume Matas presidia el govern, i avui al matí ha obert el cas. A més, justament avui mateix el Tribunal Suprem ha confirmat una condemna a Matas per haver rebut un suborn i l'expresident ja és a la presó per un altre cas de corrupció.

El fiscal ha posat damunt la taula les pistes que té fins ara: la confessió de de Santos en què afirma que un empresari havia aportat diners per les obres de la seu; la compareixença en una comissió parlamentària de l'extresorer del PP estatal, Luis Bárcenas, que a més va dir el nom d'un dels empresaris que haurien donat diners -Antonio Pinal, de Bruesa-; i els documents de la compra del local i sobre les obres de reforma.

La nova peça del Palma Arena és un altre cas complex -cal recordar que el cas Nóos també forma part del Palma Arena- que enllaça amb d'altres peces del macrocas en què també s'investiga la doble comptabilitat del partit, com l'anomenada Over Marketing -o Gürtel balear-, sobre el possible pagament irregular, en negre o amb contractes públics, de la campanya per les eleccions autonòmiques, insulars i locals del 2007.

Castro veu fonamentades les sospites de la Fiscalia segons les quals els empresaris que haurien col·laborat amb la compra de la nova seu del PP haurien rebut contractes públics. D'entrada ha citat de Santos, que haurà de declarar el dia 24.De Santos ja va dir al fiscal que durant un dinar amb constructors un li va comentar que havia aportat diners a la compra i reforma de la seu del PP.

Com a mínim ja se sap que l'empresa de Pinal, com a membre d'una UTE, va aconseguir un contracte important del govern balear, per construir la nova seu de la Conselleria de Salut. La construcció, però, es va fer durant el següent govern, del Pacte de Progrés, que la va denunciar i ja s'investiga en un altre cas. Pinal també és un dels imputats al cas Gürtel. Bárcenas va dir en la compareixença per videoconferència al Parlament balear que Pinal havia contribuït en la compra de les seus del PP a les Illes Balears i del País Basc.

Tot indica, doncs, que el jutge Castro i el fiscal Horrach tornaran a treballar en un mateix cas, com ja fan -entre d'altres- al cas Nóos, en el qual han acabat enfrontats i amb posicions oposades pel que fa a la implicació de Cristina de Borbó. En aquest cas concret, però, han començat amb bona sintonia.

stats