CANVI DE CICLE
Política 17/10/2013

Duran assegura "no conèixer" el memorial de greuges i es queixa de no haver estat consultat per elaborar-lo

En una entrevista a 'Los Desayunos' de Televisió Espanyola, el líder d'Unió afirma que "no llegeix" documents de CiU a la premsa i lamenta no haver-lo rebut "per altres mecanismes"

Oriol March
2 min
Duran aquest dimecres al Congrés / EFE

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, ha avisat aquest matí en una entrevista al programa 'Los Desayunos', de Televisió Espanyola, que no creu que "una pregunta de 'sí' o 'no' sobre la independència" sigui "capaç d'aglutinar" la majoria de forces polítiques catalanes. "El més difícil és pactar aquesta consulta amb l'Estat", ha alertat Duran, que ha apuntat que si la pregunta és binària serà més difícil de consensuar amb el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No estic d'acord amb una consulta il·legal", ha argumentat Duran sobre la possibilitat de celebrar una consulta al marge del pacte amb l'Estat. "Jo mateix vaig introduir al pacte CiU-ERC la menció a la legalitat", ha admès el líder d'Unió, que ha insistit que al seu partit els independentistes no són la majoria.

El cap de files de CiU al Congrés dels Diputats ha assegurat que "no coneix" el document del memorial de greuges que va presentar aquest dimarts la Generalitat i ha apuntat que, abans de parlar-ne, "hauria de mirar" les seves "dades". "No llegeixo documents de CiU a la premsa, [la informació] l'he de conèixer per altres mecanismes", s'ha queixat Duran. "Alguna cosa dec saber sobre les xifres dels pressupostos estatals", ha afirmat Duran tot just després de dir que si rep el document, se'l llegirà.

El futur de CiU

Pel què fa a la possibilitat que CiU es trenqui, Duran ha alertat que en unes eleccions plebiscitàries Unió es podria "sentir incòmoda" dins de la federació si CDC vol elaborar un programa electoral estrictament favorable a la independència. "Si hi ha un moment en què els plantejaments de CDC són insostenibles per a Unió, o bé que els d'Unió siguin insostenibles per a CDC, CiU es podria trencar", ha alertat. En tot cas, ha apuntat que les relacions entre els dos partits "encara poden donar molt de si".

La transcendència d'una DUI

"Una declaració unilateral d'independència (DUI) té escassa transcendència jurídica", ha valorat Duran, que ahir va alertar Mariano Rajoy del risc que a Catalunya es configuri una majoria parlamentària favorable a la DUI després d'unes eleccions plebiscitàries. "Una DUI té més efectes polítics i econòmics que no pas jurídics", ha conclòs.

stats