CANVI DE CICLE
Política 17/10/2014

Rull avisa que sense candidatura de país no hi haurà eleccions plebiscitàries

El dirigent de CDC afirma que l'objectiu de la llista seria "gestionar, negociar i aconseguir" en "un termini breu de temps" la independència

Efe
2 min

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha avisat aquest divendres que sense una "candidatura de país", una llista unitària sobiranista, no hi haurà eleccions plebiscitàries avançades a Catalunya, encara que creu que serà "relativament senzill" entendre's amb ERC perquè comparteixen l'objectiu de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En unes declaracions a Efe, el número dos de Convergència ha destacat que l'element essencial no és la "data" d'aquestes eventuals eleccions anticipades, sinó el "com" els partits les converteixen en unes plebiscitàries perquè els ciutadans puguin votar a les urnes si volen o no la independència.

Rull ha replicat així al líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ha exigit, emocionat, la convocatòria immediata d'eleccions per declarar la independència, i ha advertit que qüestions com la consulta alternativa del 9-N és "perdre el temps". "Deixem de parlar i fem-ho d'una vegada [la independència], per favor", ha asseverat.

Per contra, Rull ha defensat que la prioritat de CDC és la celebració del 9-N, que ha qualificat d'"exercici de dignitat nacional", convençut que si en aquesta data hi ha una important mobilització ciutadana, això contribuirà que els partits sobiranistes facin pinya a l'entorn de les plebiscitàries.

El dirigent convergent ha admès que, de moment, no hi ha acord amb ERC, però veu "altament probable" arribar a un pacte sobre una llista unitària perquè els dos partits comparteixen l'objectiu de la independència.

Pel dirigent convergent, les plebiscitàries són el "millor instrument" per arribar a la independència, perquè, en celebrar-se en el context d'unes autonòmiques amb els mecanismes de la legislació electoral estatal, no són "atacables" pel govern central.

El número dos de CDC també ha defensat que el procés participatiu del 9-N és un acte de "destresa jurídica", perquè, si no fos així, ha dit, el govern central ja hauria trobat la via per "atacar-lo".

Rull ha aventurat que els partits i entitats sobiranistes –com Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural– aconseguiran l'objectiu de tancar la candidatura única si són capaços de "donar valor a tots els actius" i, en aquest sentit, ha considerat que el president Artur Mas és un "actiu de primera magnitud" que cal tenir en consideració com a possible cap de llista.

El número dos de CDC ha incidit que en la candidatura única per a les plebiscitàries les sigles dels partits "desapareixerien" i no seria per "governar junts, sinó per afrontar junts" l'objectiu de la independència. "No són eleccions per governar en termes clàssics, sinó un instrument per afrontar un procés constituent", que seria "gestionar, negociar i aconseguir" en "un termini breu de temps" la independència, ha reblat.

stats