DRET A DECIDIR
Política 17/10/2014

Junqueras: "Deixem de donar voltes innecessàries i fem la independència al més aviat possible"

El president d'ERC avisa que no donarà suport a uns altres pressupostos "autonòmics" i sosté que la unitat amb Mas només es recompondrà amb un compromís per la plena sobirania

Ara
2 min
Junqueras en una moment de l'entrevista al programa 'El matí de Catalunya Ràdio'/ CCMA

BarcelonaOriol Junqueras, president d'ERC, ha assegurat aquest divendres en una entrevista al programa 'El matí de Catalunya Ràdio' que cal "deixar de donar voltes innecessàries" per tal de "fer la independència al més aviat possible". "Per una qüestió de dret i de necessitat", ha apuntat Junqueras, convençut que aquesta és la via que defensa la majoria de la ciutadania del país. En aquest sentit, el dirigent republicà ha apuntat que cal convocar eleccions com més aviat millor per "proclamar la independència". "El país no es pot permetre el luxe d'esperar", ha assenyalat Junqueras. "Necessitem fets, per l'amor de Déu. Això és el que vol la gent d'aquest país", ha considerat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem de fer front a necessitats urgentíssimes", ha apuntat el president dels republicans, que ha indicat que l'alternativa a la consulta plantejada pel president de la Generalitat, Artur Mas, "no genera un mandat democràtic". "No és una consulta, és un procés participatiu", ha afegit, considerant que en formaran part "amb tot l'entusiasme possible". "Cada vegada que allarguem el límit, cada vegada que ajornem alguna cosa, estarem allargant les mancances d'aquest país", ha apuntat amb insistència, i ha assenyalat que l'any vinent hi haurà un desfasament de 5.000 milions d'euros entre ingressos i despeses.

"Les metàfores d'estats propis i de cims són esgotadores, és innecessari. Es diu independència a tot arreu del món", ha apuntat Junqueras, que ha indicat que l'única manera de tornar a tenir confiança en Mas és un compromís per la plena sobirania del país.

Llista unitària?

"Tots aquells convençuts de la independència, actuem en conseqüència i exercim-la al més aviat possible. Mentre parlem d'altres coses, no fem les eleccions, i és una pena. Fem-ho d'una vegada, sisplau", ha apuntat Junqueras, que no ha volgut donar detalls sobre les negociacions entre partits, ANC i Òmnium per una hipotètica llista conjunta per a les eleccions plebiscitàries. "No ens perdem en discussions", ha afegit, al mateix temps que apuntava que la unitat només es recompondrà amb la independència.

"Qualsevol altra recomposició no servirà per solucionar els problemes de la gent del país", ha apuntat. "No encetem cap procés de reforma constitucional amb l'Estat", ha indicat. "No ens podem permetre el luxe de tornar a començar un procés com aquest", ha apuntat.

Escenari pressupostari

Junqueras s'ha mostrat taxatiu a l'hora de negar el suport d'ERC als pressupostos del 2015 que presenti el Govern. "Hem d'aprovar els pressupostos d'un estat independent, no té cap sentit aprovar pressupostos de comunitat autònoma, perquè ens condemnen", ha considerat.

stats