Política 12/01/2020

Juan Carlos Campo, un defensor de Marchena al ministeri de Justícia

“El Manolo està construint doctrina”, va dir poc abans de la sentència del Procés

Germán Aranda
3 min
Juan Carlos Campo el 23 de juliol en la segona jornada del primer debat d’investidura de Pedro Sánchez.

MadridDurant el seu discurs d’investidura, Pedro Sánchez va defensar la necessitat de “desjudicialitzar” el conflicte de l’Estat amb l’independentisme. Ahir, en canvi, va triar com a nou ministre de Justícia el jutge i diputat socialista Juan Carlos Campo, amic i defensor del magistrat del Suprem Manuel Marchena, al qual es refereix com a “Manolo”, artífex de la sentència contra els presos del procés culminat amb el referèndum de l’1-O. “Quan les sentències del Manolo s’estudiïn amb serenitat, es veurà que està construint doctrina al Suprem”, va dir a la revista Vanity Fair per a un reportatge publicat poques setmanes abans de la sentència del Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El posicionament de l’Advocacia de l’Estat depèn del ministeri de Justícia, per la qual cosa el posicionament del seu titular és rellevant en l’arena judicial del Procés. Costa, tanmateix, trobar declaracions de Campo referides de manera explícita a l’independentisme, i no va fer cap tuit respecte a la sentència un cop es va conèixer el 14 d’octubre de l’any passat, tot i ser força actiu a la xarxa. El juny de l’any passat el digital El Independiente ja el situava com a favorit per ocupar el lloc que havia de deixar Dolores Delgado, amb la imatge tacada des que un mes després de ser nomenada ministra es filtressin àudios de les converses que tenia amb l’excomissari José Manuel Villarejo.

Nascut a Osuna, província de Sevilla, l’any 1961, Campo és doctor en dret i membre de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d’Espanya. Entre les seves obres publicades, les més destacades versen sobre la lluita penal contra el terrorisme. Actualment és magistrat de la secció penal de l’Audiència Nacional i diputat electe per Cadis. També va ser vocal del Consell General del Poder Judicial. Entre els càrrecs públics que ha ocupat destaca la secretaria d’estat de Justícia amb José Luis Rodríguez Zapatero (2009-2011) i la direcció general de les Relacions amb l’administració de Justícia de la Junta d’Andalusia.

El desembre passat Campo va rebre de les mans de Dolores Delgado el premi Excel·lència i Qualitat en la Justícia. Durant l’acte va reconèixer que la justícia viu “una crisi institucional de model” i va fer una crida a arribar a “un acord social per la justícia”, sense concretar res més. “La justícia necessita legitimitat social i que la ciutadania l’apreciï. Per això també ha de ser eficient. És el que diu la nostra Constitució”, va afegir. En l’acte també hi havia Manuel Marchena, que havia rebut el mateix reconeixement l’any 2018.

L’accés de Marchena al Suprem

En el seu llibre Catalunya, any zero,Ernesto Ekaizer explica que l’any 2007 Campo, juntament amb Adolfo Prego, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va afavorir el terreny perquè Marchena, vetat inicialment pel PSOE, i Luciano Varela, l’altre gran arquitecte de la sentència al Procés, vetat inicialment pel PP, entressin com a magistrats al Suprem. Més enllà del Procés, el mandat de Campo coincidirà amb el difícil intent del govern espanyol de pactar amb el PP la renovació del Consell General del Poder Judicial. El seu favor de fa 12 anys i la proximitat a Marchena podrien afavorir-ho, però Campo també ha sigut molt contundent contra el PP en aspectes com la presó permanent revisable, a la qual s’oposa amb vehemència.

Cultura i Política Territorial

El nom de Campo el van revelar ahir a la nit fonts de la Moncloa per tancar un equip executiu que finalment tindrà 12 homes i 11 dones entre els 18 ministeris, les quatre vicepresidències i el mateix Sánchez. Avui el president espanyol informarà per telèfon el rei del seu nou equip i posteriorment oferirà una declaració institucional a les 14 h.

En aquest equip, com també va informar ahir la Moncloa, hi haurà el filòsof del dret i diputat autonòmic a Madrid José Manuel Rodríguez Uribes, de 51 anys, que substitueix José Guirao al capdavant del ministeri de Cultura. “Que Puigdemont i els seus parlin d’exili, asil o presos polítics és una prova del seu deliri, la seva ignorància, la seva insensibilitat o de tot a la vegada”, va piular el novembre del 2017. La canària Carolina Darias serà la nova ministra de Política Territorial i Funció Pública.

stats