Política 09/05/2018

Juncker fa una crida al diàleg per resoldre la crisi política a Catalunya

El president de la Comissió Europea rebutja que Brussel·les faci de mediadora

Laia Forès
2 min
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, avui al parlament de Flandes, a Brussel·les.

Brussel·lesEl president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest dimecres que Brussel·les defensa el diàleg entre el govern espanyol i Catalunya. “Hem demanat als catalans i al govern espanyol que reprenguin el diàleg”, ha assegurat Juncker en una compareixença al Parlament de Flandes després de ser interpel·lat per parlamentaris del partit nacionalista flamenc, la Nova Aliança Flamenca (N-VA). “Voldria que aquest diàleg existís”, ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És la primera vegada després de la setmana posterior a l'1-O que Juncker torna a parlar de diàleg. Va fer una crida just després del referèndum, però després el missatge es va quedar en un calaix i l'executiu comunitari no el va tornar a repetir ni després de l'empresonament dels consellers. Brussel·les, en canvi, reitera cada vegada que parla del Procés que s'ha de respectar l'estat de dret i la Constitució espanyola.

Diputats de la N-VA han criticat el paper de les institucions europees davant el procés sobiranista i els seus "dobles estàndards" amb Espanya quan es tracta de Catalunya. Juncker ha respost que Brussel·les "té per costum respectar les decisions de la justícia" als estats membres.

No a la mediació

Tot i insistir en la importància del diàleg, el president de la Comissió Europea ha rebutjat que Brussel·les faci de mediadora en el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Per a una mediació cal que hi hagi un acord entre les dues parts i com que no hi ha aquest acord, i no vull interferir en el debat sense ser convidat a fer-ho, no ho faré", ha assegurat Juncker.

En la mateixa compareixença davant del Parlament de Flandes, el luxemburguès també ha negat que la Comissió Europea no lamentés la violència de l’1-O. “No és cert que no hàgim deplorat l'ús de la violència”, ha assegurat.

Alguns diputats de la N-VA han assistit a la compareixença del president de la CE amb llaços grocs en solidaritat amb Catalunya i amb els presos polítics.

stats