Política 06/01/2019

Junqueras espera "alguna proposta" de Pedro Sánchez perquè ERC doni suport als pressupostos

Respon a les crítiques: "He de fer que allò que vull que es pugui realitzar efectivament"

Ara
2 min
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el dia 2 de novembre abans d’entrar a declarar a l’Audiència Nacional.

BarcelonaL'exvicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest diumenge que el seu partit no donarà suport als pressupostos de l'Estat del 2019 si Pedro Sánchez no fa "alguna proposta". Ara bé, Junqueras ho deixa clar: "És obvi que el prefereixo a ell abans que a un altre govern", ha dit el dirigent republicà en una entrevista que publica avui el diari italià 'La Stampa', feta a la presó de Lledoners (Bages) on es troba en presó preventiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista al diari italià, recollida per Efe, Junqueras no concreta quina hauria de ser aquesta proposta. No fa referència a eventuals gestos que podria fer la Fiscalia, com retirar els càrrecs de rebel·lió o sedició, o a quina hauria de ser la solució política per a Catalunya. Es limita a dir que espera "alguna oferta".

El líder d'ERC també respon a les crítiques que acusen ERC de frenar en el Procés. "Ningú té més pressa que jo, però jo he de fer que allò que vull per a la meva gent es pugui realitzar efectivament", respon. I afegeix que, malgrat les diferències amb l'expresident Carles Puigdemont, "en el fons estem d'acord: volem un referèndum acordat amb l'estat espanyol".

Judici de l'1-O

En relació al judici que afronta aquesta primavera, en el qual la Fiscalia li demana 25 anys de presó, Junqueras diu que, "en el fons", està "content".

"M'han reduït al silenci amb la força, tancant-me darrere d'aquests barrots, i ara per fi tindré l'oportunitat d'explicar als espanyols i als europeus que no hem comès cap crim, que organitzar un referèndum no està castigat en el Codi Penal", expressa.

No es fa il·lusions, però, sobre la possibilitat d'una sentència positiva: "Fins ara no hi ha hagut res just, i fins i tot els tribunals de mig Europa han reconegut que no hi va haver violència a Catalunya".

Ascens de la ultradreta

"Els pròxims anys de la meva vida no seran fàcils, però el meu propòsit segueix sent una Catalunya independent en una Europa federal, amb institucions més fortes", afegeix.

Junqueras, que fa uns mesos va anunciar que es presentarà com a cap de llista del seu partit a les eleccions europees d'aquest any, també parla sobre l'ascens de la ultradreta a Europa i a Espanya, amb l'entrada de Vox a Andalusia.

"M'espanta aquest ascens, i veure que es deixa ofegar les persones al mar m'impulsa a prosseguir la batalla europeista", afirma.

stats