Política 26/04/2019

Junqueras tanca la campanya atacant el PSOE: "No és un partit de fiar"

Els republicans insisteixen en apel·lar al vot útil per garantir una victòria independentista

Aleix Moldes
3 min
Junqueras, Romeva i Rovira, junts per videoconferència al míting de Badalona

BadalonaTeatre Principal de Badalona, 4 de novembre del 2011. Alfred Bosch és el cap de llista d’ERC a les eleccions generals en l’inici d’una campanya electoral en què les enquestes apunten a la possible desaparició dels republicans al Congrés. Feia només un mes que Oriol Junqueras havia estat escollit nou president del partit i als poc més de dos-cents assistents els va demanar que treballessin per convèncer la ciutadania que "ERC és la millor opció per treure Catalunya del pou". Vuit anys després, també a Badalona, a la plaça de la Plana i aquest cop per tancar la campanya de les generals davant gairebé dues mil persones, Junqueras ha demanat aquest divendres "concentrar el vot en ERC" perquè, per primera vegada, un partit independentista guanyi les eleccions al Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Han trigat vuit anys, però els republicans estan convençuts que ha arribat el moment d’ocupar l’hegemonia a Catalunya. Primer, a les generals de diumenge que ve. Després, a les municipals i europees del 26 de maig. I, per tancar el cercle, a les catalanes que han d’arribar pròximament. Junqueras és el fil conductor des del 2011, i el "junquerisme" ha passat a ser la filosofia del partit, que ha convertit el seu líder en el principal missatge.

Aquest dijous tocava apel·lar al vot útil i, a diferència del míting de Cambrils, a Badalona Junqueras s'ha arremangat, ja no contra el PP ni contra Cs, ni contra Vox, sinó directament contra el Partit Socialista. "El PSOE no és un partit de fiar: va pactar amb Ciutadans, va aprovar el 155, va permetre la investidura de Rajoy i el govern del PP mentre hi havia una majoria alternativa, i només va impulsar una moció de censura quan no hi havia altra opció". En contraposició dels socialistes, "ERC sí que és de fiar: el partit de Macià i Companys, que sempre s’ha mantingut fidel a Catalunya, el més represaliat i el més independentista dels independentistes".

Junqueras, Romeva, Rovira i... Tardà

Esquerra s’ha presentat durant tota la campanya com l’antídot a un pacte PSOE-Cs i aspira a ser decisiva a Madrid, no només per la investidura sinó per les polítiques "socials, ambientals i feministes" que s’impulsin des de la Moncloa. Així ho ha expressat Raül Romeva, costat per costat de Junqueras en la connexió des de Soto del Real. Tots dos aspiren a recollir en persona les actes de diputat i senador a partir del 28-A.

Per primera vegada, Junqueras i Romeva han coincidit amb la secretària general de partit, Marta Rovira. "Us estimo tant", els ha dit des de l’exili de Ginebra en una connexió en què ha denunciat "les diferents cares de la repressió". Ella també ha reclamat que ERC concentri "el vot contra un Estat cada vegada més autoritari".

El president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i els nous fitxatges d'ERC, Joan Josep Nuet, Elisenda Alamany i Diana Riba, han estat només alguns dels oradors en aquest últim míting de campanya. Entre el públic, l'alcaldable de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, que es presenta a les eleccions en coalició amb Esquerra.

I la última sorpresa arribava al final, mentre Gabriel Rufián feia el seu discurs: "Oh capità, el meu capità, Joan Tardà!", va exclamar convidant Tardà a pujar a l'escenari a parlar per primera i última vegada en campanya. "Us asseguro que això és totalment improvisat", va explicar per correspondre l'ovació tancada del públic –que només havia rebut abans presos i exiliats–. "Ningú és més que ningú! Visca la fraternitat entre els pobles! De les banderes no se'n menja! Hem d'abraçar-nos als nostres germans espanyols i saber que només tenim un combat contra les injustícies!", ha dit abans que el convidessin a abandonar l'escenari.

Les enquestes pronostiquen un frec a frec entre ERC i el PSC a Catalunya i els republicans lluiten perquè no els passi com el 21-D. Aquest cop la presència de Junqueras en campanya –pensen– pot ser decisiva.

stats