Política 06/06/2016

El Govern obre la porta a estudiar una modificació de l'impost de successions si la CUP retira l'esmena a la totalitat

Junqueras avisa que el conflicte entre l'executiu i els anticapitalistes és pel ritme del procés i no pels pressupostos

Ara / Acn
5 min
REAFIRMAT  El president d’ERC, Oriol Junqueras, va ser entrevistat per Mònica Terribas a TV3.

BarcelonaEl secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, ha obert la porta aquest dilluns a "avaluar, discutir i buscar alternatives" sobre l'impost de successions en cas que la CUP retiri l'esmena a la totalitat, i els pressupostos i la llei d'acompanyament puguin debatre's al Parlament a partir d'aquest dimecres. "Sempre es podria estudiar millorar-lo", ha assegurat en una entrevista a Ràdio 4.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, Aragonès ha assegurat que només es podran debatre possibles canvis en l'IRPF si els comptes superen el tràmit parlamentari. El secretari d'Economia ha admès que hi ha "debat" en el si de Junts pel Sí sobre la reforma de l'impost sobre la renda i ha afegit que "tampoc serviria de res" que ara el Govern fes un "esforç molt gran" per realitzar una proposta si després els comptes no es poden debatre en seu parlamentària.

Aragonès ha recordat que des que es va recuperar l'impost de successions per a grans patrimonis –arran dels pressupostos pactats entre CiU i ERC per al 2014– es recapten 500 milions d'euros anuals amb aquest tribut, davant dels 150 milions d'euros de quan es va deixar pràcticament a zero. És per això que el republicà entén que l'impost "ja està molt avançat" però "sempre es podria estudiar millorar-lo". Per poder-ho debatre, "han de deixar passar la llei d'acompanyament, que és el lloc on hauria d'anar això", ha dit. "Si la deixen passar, estem disposats a avaluar, discutir i buscar alternatives", ha afegit.

La visió de Junqueras

No hi ha un conflicte pels pressupostos sinó pel ritme d'aplicació del full de ruta. Aquest és el diagnòstic que ha fet públic el vicepresident del Govern i el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, sobre la complexa relació entre l'executiu català i la CUP i el desacord pels comptes del 2016. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el líder d'ERC ha insistit que en les reunions entre totes dues parts "no hi ha discussió de partides pressupostàries", sinó sobre el full de ruta de desconnexió amb l'estat espanyol.

"Som davant una qüestió de confiança política", ha advertit Junqueras. El vicepresident ha subratllat que, mentre la CUP demana que es facin "actes de microruptura", sovint el Govern defensa actes "d'obediència al Parlament" de més abast i que puguin afrontar l'embat de l'Estat, encara que això suposi que se'n facin amb menys freqüència. "Cal separar el debat pressupostari del de confiança política perquè qui paga el preu és la gent", ha reivindicat Junqueras, que ha recordat que el projecte de comptes inclou 870 milions en polítiques socials.

El conseller d'Economia ha reivindicat que els pressupostos "són realistes" perquè "no inventen partides d'ingressos" i, per tant, "no generen falses expectatives" als beneficiaris. Ha insistit que l'objectiu era no incorporar partides que no es té la seguretat que es cobraran. Sí que ha defensat, però, que els comptes inclouen recursos per desenvolupar l'agència tributària i desplegar el departament d'Exteriors, amb la qual cosa ha defensat que ajuden a avançar en "la sobirania". Ha recordat, a més, que ja estan incorporant peticions de la CUP, com ara crear un grup de treball sobre el deute, fer una auditoria de la Generalitat i incorporar impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional a la llei d'acompanyament.

Junqueras ha descartat un escenari de noves eleccions encara que la CUP no aprovi els pressupostos i ha afirmat que només contemplen aprovar-los amb els anticapitalistes, perquè buscar un altre soci "faria caure el full de ruta". En tot cas, ha assegurat que no es "rendirà", perquè el projecte dels que volen la independència és "indestructible".

Eleccions del 26-J

De cara a les eleccions del 26-J, el líder d'ERC ha fet una crida a donar suport al projecte a favor de la independència i l'impuls d'un referèndum sobre la constitució d'una República Catalana. "La proposta d'En Comú Podem mai es realitzarà", ha sentenciat Junqueras adreçant-se als probables guanyadors dels comicis a Catalunya. Ha recordat que "Podem mai tindrà dues terceres parts del Congrés", ha insistit, i ha afegit: "Estimem tant la llibertat que volem exercir-la sense demanar permís als que estan en contra de la llibertat de vot".

El retret de Mas-Colell

L'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell s'ha sumat, en una entrevista a TV3, a les crides dirigides a la CUP perquè aprovi aquesta setmana el projecte de pressupostos: "Crec que la CUP no retirarà l'esmena, i per això els dic directament, com un repte: sé que no em teniu gaire simpatia, crec que no teniu paraula i no complireu els vostres compromisos, demostreu que m'equivoco".

Mas-Colell també ha interpel·lat directament Junqueras. L'economista expert en teoria del joc ha parafrasejat Junqueras quan va afirmar que els seus "eren els pressupostos més rigorosos que s'havien fet mai". En aquest sentit, Mas-Colell ha afirmat que els pressupostos de Junqueras "són igual o tan poc rigorosos com tots els anteriors".

Mas-Colell ha valorat l'actual proposta del Govern i ha afirmat que "segurament" és el pressupost que ell hauria fet com a conseller. "Són els pressupostos que corresponen a tres fets: el contorn europeu, que imposa un límit de despesa; el contorn espanyol, que imposa unes realitats molt injustes pel que fa als ingressos, i per les prioritats catalanes d'accentuar la despesa social", ha afirmat l'economista.

Salellas diu que s’han fet "moviments explícits" en la negociació

Al seu torn, des de la CUP han intentat transmetre un missatge d'optimisme. El diputat Benet Salellas ha explicat que des de dijous passat –en acabar les negociacions públiques al Parlament– hi ha hagut peces que s'han mogut en les converses sobre els comptes. "Hem tingut moviments explícits, moviments i trobades des de dijous. Encara està tot molt obert", ha dit el diputat, que ha avisat que la retirada o no del veto als pressupostos passarà a última hora. "En funció del que hi hagi a últim moment, es valorarà si es manté o es retira l’esmena a la totalitat i s’obre debat pressupostari", ha dit.

Així, ha explicat que després dels "elements nous" que hi ha sobre la taula, en relació a l'oferta del Govern, serà "la militància de la CUP qui ha de valorar si són suficients per retirar l’esmena a la totalitat". Aquest dilluns es reuniran les assemblees territorials i demà s'elevaran els resultats al consell polític i el grup d'acció parlamentària, que emetrà el veredicte final.

Salellas ha dit que és "més optimista avui que la setmana passada", perquè té la impressió que "hi ha la voluntat de fons clara d’anar trobant punts de trobada que permetin construir la República". I és que el diputat està convençut que "la CUP ha negociat sempre a tots els nivells" i que el seu "compromís amb la construcció de la República Catalana" es manté intacte.

Amb tot, però, ha volgut treure dramatisme al fet de tombar els pressupostos. "Significa que es prorroguen els anteriors i no passa res", ha dit, i ha emplaçat a fer una valoració "més política" sobre el que suposaria la pròrroga. "Hem estat permetent que el Govern tirés endavant tot allò que tenia a veure amb la construcció republicana i l’estat català. Hem complert al peu de la lletra. El que no pot entendre ningú és que sigui un xec en blanc, s’ha de negociar. Assolir acords és una cosa que és difícil però la nostra obligació és arribar-hi”, ha conclòs.

ERC veu analogies amb la investidura i crida a negociar

Al seu torn, el cap de files d'ERC del 26-J, Gabriel Rufián, també s'ha mostrat optimista i ha equiparat la situació amb la negociació per a la investidura, quan Junqueras va cridar a negociar fins al darrer moment, quan tot semblava abocat a repetir eleccions. "Salvant les distàncies, diem el mateix", ha apuntat el dirigent republicà, que ha aventurat que, "si la CUP ha donat suport als pressupostos de Colau i Collboni, també ho faran amb els del govern Junqueras-Puigdemont".

Per això, ha demanat "l'oportunitat de poder debatre aquests pressupostos", si bé ha admès també que "la transversalitat constituent també comporta dificultats" a l'hora de pactar certs aspectes entre CDC i la CUP.

stats