Política 12/05/2019

Junqueras: "És imprescindible consolidar la victòria del 28-A amb l'alcaldia de Barcelona"

Els republicans presenten Maragall com el vot útil de l'independentisme

Aleix Moldes
3 min

BarcelonaLa Junta Electoral Central (JEC) segueix sense permetre que Oriol Junqueras participi en directe als mítings de campanya. El d'aquest diumenge al parc de l'Espanya Industrial de Barcelona no coincidia amb les sessions del judici al Tribunal Suprem, però la JEC el va denegar per l'horari de l'acte (12 h). El president dels republicans i cap de llista a les europees ha gravat, però, un breu missatge des de la presó de Soto del Real, que ha compartit protagonisme amb la partida de ping-pong entre Ernest Maragall i Roger Torrent (amb victòria del primer per 11 a 6). "El projecte republicà ha tingut una victòria incontestable a les eleccions espanyoles i ara és imprescindible consolidar-lo amb l'alcaldia de Barcelona, amb l'Ernest com a alcalde", ha subratllat Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La capital catalana és el principal objectiu dels republicans a les eleccions municipals, en què plantegen que Barcelona sigui "protagonista" en l'impuls del projecte independentista. L'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, ha destacat que la ciutat "vol ser la capital de la República, i vol ser protagonista principal de la independència". Segons ell, això només ho aconseguirà un govern liderat per Esquerra. "No volem quatre anys més de Colau, sinó d'un govern republicà per la independència", ha insistit. Els republicans acusen l'alcaldessa d'haver-se mostrat "ambigua" a l'hora de defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i d'haver mirat cap a una altra banda en qüestions com "l'1-O, els Onzes de Setembre i la repressió".

El candidat d'ERC a les europees, Oriol Junqueras.

En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, ha fet una crida al vot útil independentista. "Tothom sap que si l'independentisme vol guanyar a Barcelona, això només té un nom i un cognom: Ernest Maragall", ha dit Torrent des de l'escenari, i també ha reconegut que "la batalla" per superar els comuns d'Ada Colau a les urnes "serà renyida". Precisament contra Colau ha anat dirigit el missatge de la número 2 de la candidatura dels republicans. Elisenda Alamany, que fa pocs mesos formava part del projecte dels comuns, ha criticat que Colau hagi "aïllat" la ciutat i s'ha compromès a "obrir-la" tant als barcelonins com a la resta de catalans. "No saben que renunciar al país és renunciar a l'ADN de la ciutat", ha conclòs.

En l'acte, a tocar de l'estació de Sants, Maragall també ha presentat les principals propostes del partit per al districte de Sants-Montjuïc, que passen, entre d'altres, per una reforma integral del parc de l'Espanya Industrial –"una ferida oberta a la ciutat"–, però també de la muntanya de Montjuïc –"que no pot ser un parc temàtic"– i de l'avinguda Maria Cristina. "Per què no comencem per canviar-li el nom?", s'ha preguntat.

Badalona: Aragonès demana el vot per "sepultar el feixisme" d'Albiol

Ja a la tarda, en un míting a Badalona recollit per Europa Press, els republicans han demanat el vot per "sepultar el feixisme" a les eleccions del 26 de maig. En aquesta ciutat metropolitana, on es presenten en una llista conjunta amb els comuns de l'exalcaldessa Dolors Sabater, el vicepresident, Pere Aragonès, ha cridat a guanyar la "ultradreta que porta les sigles del PP" amb Xavier Garcia Albiol a les urnes.

El també número tres d'ERC ha demanat que Badalona sigui la principal 'trinxera' de Catalunya en defensa dels drets i les llibertats de les persones, i per frenar aquells que "volen dividir les escales de veïns segons l'origen i el color de la pell". D'aquesta manera, Aragonès ha carregat contra Albiol, amb qui es disputen l'alcaldia.

Junqueras: "És imprescindible consolidar la victòria del 28-A amb l'alcaldia de Barcelona"

La candidata a l'alcaldia de la coalició Dolors Sabater ha assegurat, en un discurs recollit per l'ACN, que són "l'única" organització que pot "barrar el pas" al candidat del PP a l'alcaldia de Badalona. De fet, tant Sabater com Aragonès han alertat que la batalla entre que guanyi la coalició o el PP a la ciutat "anirà de molt pocs vots". Sabaté a més ha carregat contra els partits que utilitzen la por per aconseguir els vots dels veïns per candidatures que van contra els drets d'aquests. "Això és el que des de la Badalona valenta volem aturar, defensar la vida i l'esperança", ha conclòs.

stats