Política 07/01/2020

Junqueras, elegit vicepresident dels Verds al Parlament Europeu

Com Puigdemont i Comín, el líder d’ERC ja té bústia i perfil a la web europea

Aïda Sánchez
3 min
Junqueras estudia tornar a apujar l’IRPF per pactar els pressupostos

Brussel·lesLa maquinària perquè Oriol Junqueras sigui reconegut com a eurodiputat no s’atura. El republicà va ser escollit ahir vicepresident primer del grup Verds/Aliança Lliure Europea (ALE) i president del subgrup de l’ALE al Parlament Europeu, un gest polític que visibilitza la situació de l’exvicepresident de la Generalitat. Tot això mentre l’Eurocambra segueix apostant per complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i ignora la Junta Electoral Central (JEC) a l’espera del que digui el Tribunal Suprem. Si dilluns era en forma de document intern, ahir les formalitats van prendre un caire públic en assignar una bústia i una fitxa a la web del Parlament a Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. L’expresident i l’exconseller van comunicar precisament ahir que renuncien al seu escó al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de l’Eurocambra van assegurar dilluns que no havien rebut la notificació de la JEC informant-los que retirava la condició d’eurodiputat a Junqueras. Però la JEC va desmentir ahir en un comunicat la versió del Parlament Europeu, argumentant que els constava que havien llegit la comunicació passades les 10 del matí de dilluns. Ahir, fonts de l’Eurocambra defensaven que els serveis administratius van obrir la notificació dilluns al matí però el Registre del Parlament no va enviar la informació als serveis competents fins a mitja tarda.

Tot i conèixer la resolució de la JEC, la institució europea no es desvia del que va dir el TJUE. De fet, el Parlament està seguint els tràmits habituals quan arriba un nou eurodiputat. Això ha inclòs el missatge intern de dilluns on reconeixia a Junqueras, Puigdemont i Comín com a eurodiputats i l’adjudicació d’una bústia i una fitxa a la pàgina web. Un procediment que conclourà, molt possiblement, amb un colofó simbòlic a Estrasburg. Serà allà quan el president del Parlament Europeu, David Sassoli, els doni la benvinguda en l’obertura de la sessió plenària que començarà dilluns.

La decisió del Parlament Europeu de seguir per la ruta marcada pel TJUE el 19 de desembre continua aixecant polseguera a l’espera que el Tribunal Suprem prengui una decisió definitiva al respecte. “Esperem acollir Oriol Junqueras a Estrasburg la setmana que ve per ocupar el seu lloc com a eurodiputat i assumir la presidència del grup d’ALE”, va assegurar l’eurodiputat François Alfonsi en el comunicat on feien pública la seva elecció.

El parlamentari va qualificar de “vergonya” que Junqueras no hagués pogut accedir al seu càrrec fins ara i va instar a les “autoritats espanyoles” a “respectar la decisió del TJUE” i “permetre que Junqueras ocupi el seu lloc sense retard”. L’eurodiputada Diana Riba, també membre d’ALE, va donar la benvinguda a Junqueras amb un tuit on esperava que el polític pogués defensar “el dret a l’autodeterminació arreu d’Europa”.

Relleus a les cambres

Junqueras substituirà Alyn Smith, escollit diputat pel Partit Nacionalista Escocès en les passades eleccions del Regne Unit. L’ALE acull partits de nacions sense estat i minories i s’integra com a subgrup dins dels Verds/ALE, el quart grup en nombre d’escons dins del Parlament Europeu. Actualment compta amb 75 eurodiputats, dels quals nou pertanyen a l’ALE, i està copresidit per Ska Keller i Philippe Lamberts. La roda segueix movent-se també per a Puigdemont i Comín. L’expresident i l’exconseller van registrar ahir la seva renúncia com a diputats al Parlament per poder ser eurodiputats. Els dos càrrecs són incompatibles, pel que han hagut de fer el pas per tal de poder assistir a Estrasburg la propera setmana. D’aquesta manera, Puigdemont tanca tota possibilitat de poder ser escollit president de Catalunya de nou en aquesta legislatura, informa Núria Orriols.

Segons les mateixes fonts d’ALE, Puigdemont i Comín van ser acceptats dins del grup abans de finals d’any. Ara, però, cal consensuar la decisió amb els Verds en un tràmit que va quedar parat per les vacances de Nadal i es reprendrà en els propers dies. Tant Puigdemont com Comín ja tenen l’acreditació definitiva com a eurodiputats i ningú dubta que la setmana que ve seran a Estrasburg per estrenar-se en la cambra. En el cas de Junqueras, els esdeveniments s’haurien d’accelerar en els propers dies per saber si el Suprem l’allibera, si li permet assistir a la sessió o si obvia la resolució del TJUE.

stats