Política 04/12/2019

JxCat acorda amb el PSOE tornar a reunir-se: "Ha anat molt bé"

Borràs manté el no a la investidura de Sánchez

Ot Serra
3 min
JxCat acorda una segona trobada amb el PSOE: "Ha anat molt bé"

MadridJxCat podria jugar el seu paper en la investidura de Pedro Sánchez. Després que Esquerra s'hagi convertit en el soci prioritari dels socialistes per desbloquejar la formació de govern, ara la formació liderada al Congrés per Laura Borràs negocia amb el PSOE, tot i no ser imprescindible perquè tiri endavant la investidura. Aquest dimecres Borràs i Míriam Nogueras s'han reunit durant una hora i mitja amb la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i amb Rafael Simancas en una trobada prevista per a aquest dimarts a la tarda però que es va haver de posposar per l'esquinç de la dirigent socialista durant el ple de constitució de la cambra baixa. "Ha anat molt bé", ha expressat Borràs a la sortida de la trobada, tot i que no ha comparegut davant els mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

S'afegeix així a la discreció que s'ha imposat en tot el que envolta les negociacions per a la investidura i l'estructura del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. La prova que el partit de Carles Puigdemont busca un rol en la governabilitat de l'Estat és que els dos actors s'han emplaçat a una nova reunió "pròximament". Tanmateix, segons fonts coneixedores de la trobada JxCat es manté per ara en el no a la investidura de Sánchez.

JxCat reclamava que la declaració de la Llotja de Mar subscrita per diverses formacions sobiranistes havia de ser un punt de partida per negociar, però les últimes setmanes algunes veus del Govern i de JxCat ja parlaven de la declaració de Pedralbes, que preveia una mesa de negociació entre la Moncloa i la Generalitat per buscar una solució política. Un acord de finals del 2018 que traspuava les mateixes conclusions que es desprenen del comunicat conjunt d'aquest dimecres entre els equips negociadors d'ERC i el PSOE.

Aquest punt d'entesa no satisfà la CUP, que aquest dimecres ha recriminat a Esquerra i JxCat que s'estiguin plantejant avalar la investidura de Sánchez sense obtenir a canvi una concreció sobre l'exercici de l'autodeterminació i la fi de la repressió. "La taula de diàleg, ¿quines concrecions té? ¿Es concretarà després de la investidura? ¿Quin marge té ERC per defensar el dret d'autodeterminació i l'amnistia?", s'ha preguntat la diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí, en roda de premsa. S'ha qüestionat si ERC intenta "desmobilitzar" l'independentisme al carrer i ha criticat la possibilitat d'atorgar un "xec en blanc" al PSOE, un "partit del règim i que defensa aferrissadament la unitat d'Espanya", ha lamentat.

Amb tot, ha subratllat que els anticapitalistes volen tenir un paper "facilitador per trobar solucions" i ha obert la porta a participar d'una mesa de diàleg si el PSOE concreta com exercir l'autodeterminació a Catalunya. D'altra banda, Vehí ha anunciat que la CUP no serà divendres a l'acte sobre la Constitució a la cambra baixa ni assistirà a la ronda de contactes amb Felip VI. En lloc d'anar a veure el rei organitzarà una conferència política la setmana vinent amb altres actors madrilenys i de la resta de l'Estat.

Investidura com abans millor

Encara que el calendari avança i sembla difícil enllestir la investidura abans de les vacances de Nadal, la Moncloa manté que la intenció és que la setmana abans es pugui celebrar el debat al Congrés. Així ho ha expressat el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que ha assenyalat que no hi ha "necessitat de demora" i que ERC no ha demanat un "temps concret" de marge. Tot i la voluntat del PSOE, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha reconegut que és "complicat, però no impossible" que la investidura tingui lloc aquest mes. En una entrevista a la SER aquest matí, ha asseverat que "haurien d'encaixar moltes coses", i ha mostrat els seus dubtes que es donin les "condicions" perquè això passi a curt termini. De moment, la reelegida presidenta del Congrés ha iniciat els tràmits corresponents al càrrec i ha anat a visitar el rei al Palau de la Zarzuela per comunicar-li la constitució de les Corts i els partits que acudiran a l'audiència per a la ronda de consultes. Entre aquests, no hi seran ni ERC, ni Bildu, ni la CUP.

stats