Política 03/11/2020

El jutge del cas Kitchen acorda fer un acarament entre Fernández Díaz i el seu ex número dos a Interior

L'exministre i Francisco Martínez van donar versions contraposades dels fets la setmana passada

Ara
2 min
Imatge dels exministres Jorge Fernández Díaz i María Cospedal.

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha decidit aquest dimarts que es faci un acarament entre l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el que va ser el seu número dos al ministeri, l'exsecretari d'estat Francisco Martínez. Segons ha avançat El Mundo i ha confirmat l'Audiència Nacional, ha pres aquesta decisió després que tots dos declaressin la setmana passada com a investigats en la causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas Kitchen investiga la presumpta utilització de fons reservats per part de l'últim govern del PP per espiar de manera il·legal l'extresorer del partit Luis Bárcenas, que tenia informació comprometedora sobre les finances de la formació. El jutge planteja aquest acarament després que Martínez i Fernández Díaz hagin donat fins ara versions contraposades. El primer responsabilitza el seu excap de l'operació. En canvi, Fernández Díaz diu que no en sabia res. De fet, a l'escrit en què acorda el cara a cara, García Castellón esgrimeix que cal fer-lo per les "contradiccions" que els investigats han mostrat. Martínez va presentar els missatges de telèfon amb les suposades ordres del llavors ministre. Fernández Díaz va assegurar que no eren seus. El jutge també demana a l'exministre que voluntàriament aporti el dispositiu mòbil anterior al que té actualment.

Per acabar d'enrarir l'ambient, el comissari jubilat i exponent de les clavegueres de l'Estat, José Manuel Villarejo –que és qui va executar l'operació–, ha concedit una entrevista a El País per parlar del tema. Diu que l'operació no venia ni Martínez ni Fernández Díaz, sinó de "molt més amunt". Tant amunt que, segons la seva versió, hauria sigut el mateix president del govern espanyol de l'època, Mariano Rajoy, qui l'hauria ordenat: "Ve de molt més amunt [la idea de fer l'operació]. Fernández Díaz no tenia la capacitat de prendre una decisió d'aquesta envergadura".

De los Cobos i Martín Blas

A part de l'acarament, el jutge també ha decidit citar com a testimoni el director de gabinet d'estudis i coordinació de la secretaria d'estat de Seguretat quan es va produir l'espionatge a Bárcenas. No és sinó el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. És un membre conegut per l'independentisme pel seu paper destacat a l'hora de combatre el Procés. La recent sentència exculpatòria del major dels Mossos Josep Lluís Trapero no el va deixar en gaire bona posició, perquè el jutge d'aquell cas va qüestionar-ne el testimoni. García Castellón també ha citat, en aquest cas com a investigat, l'excap d'afers interns de la Policia Nacional, Marcelino Martín Blas. Va ser un dels col·laboradors estrets de Villarejo però van acabar enfadats. Va ser destituït del càrrec, precisament, per Fernández Díaz.

stats