Política 29/10/2020

L'ex secretari d'estat de Seguretat declara davant del jutge que Fernández Díaz estava darrere l'operació Kitchen

Francisco Martínez explica que va ser l'exministre qui li va parlar del xofer de Bárcenas

Ara
3 min
Imatge dels exministres Jorge Fernández Díaz i María Cospedal.

BarcelonaEl setge judicial al PP en la peça Kitchen del cas Villarejo s’estreny cada cop més al voltant del govern de Mariano Rajoy. I una de les peces clau en la investigació és l’ex secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez, que aquest dijous ha comparegut a l’Audiència Nacional per declarar com a imputat sobre el suposat espionatge a l’extresorer del partit, Luis Bárcenas, i la seva dona, Rosalía Iglesias, a la recerca de documents comprometedors sobre dirigents del partit. Martínez ha assenyalat directament l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i ha assegurat que coneixia l’operació policial. "Sabia més que jo", ha dit, tal com informa Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’exministre, que aquest divendres haurà de donar la seva versió al jutjat en qualitat d’imputat, ha resultat ser el principal damnificat de la declaració de l’exnúmero dos d’Interior. Martínez ja havia anunciat a El País que explicaria "tot" el que sap, i aquest dijous ha apuntat directament a Fernández Díaz, a qui ha assegurat que arribava informació sobre l’operació de comissaris i altres comandaments amb els que es comunicava directament. A més, ha explicat que l’exministre li va preguntar per Sergio Ríos, el xofer de l’extresorer del PP, que, a més, era confident en l’operació Kitchen. Concretament, li va demanar si Ríos era un col·laborador de la policia, i Martínez va traslladar la pregunta al llavors director adjunt de la Policia (DAO), Eugenio Pino. L’exnúmero dos d’Interior ha explicat, a més, que l’excomissari José Villarejo –empresonat des del 2017– treballava per la policia i compartia informació amb el CNI. Segons el seu relat, el va conèixer perquè Fernández Díaz li va demanar el 2012 que es reunís amb ell, informa Efe.

La declaració de Martínez, que ha arribat a les 9.20 h del matí al jutjat, ha durat més de tres hores. Era un dels testimonis més esperats en aquesta causa, que investiga l’operació parapolicial que es va organitzar per espiar Bárcenas i Iglesias i aconseguir la informació de què disposava l’extresorer per poder-la ocultar al jutjat que indagava sobre una presumpta xarxa de corrupció del PP, l’anomenat cas Gürtel. Una operació que hauria sigut sufragada amb fons reservats i perpetrada al marge del control judicial.

A part de la declaració de Martínez, el tribunal disposa, a més, d’una sèrie de missatges que ell mateix va intercanviar amb Fernández Díaz sobre l’operació. L’exnúmero dos d’Interior ha explicat en seu judicial que va decidir portar-los davant un notari perquè els ratifiqués després d’unes declaracions de l’exministre, en què va assegurar que desconeixia l’operació Kitchen, cosa que, ha insistit avui, és falsa.

Considera que no és il·legal

Però, malgrat haver portat les converses amb l’exministre davant notari i que en la causa constin a més converses seves en què advertia que, si el cridaven a declarar, després ho haurien de fer l’exministre i "probablement" l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, Martínez s'ha defensat durant l’interrogatori. Segons Efe, i en la línia de la declaració que ja va fer Eugenio Pino, ha insistit que des del seu punt de vista l’operació era legal i buscava localitzar la fortuna oculta de Bárcenas i els seus testaferros, i no aconseguir documents comprometedors per al PP, com sospiten els investigadors.

També ha reivindicat la legalitat dels seguiments que es van portar a terme i ha recalcat que ell mateix va ordenar als seus comandaments policials que posessin a disposició del jutge qualsevol informació rellevant obtinguda. L’ex secretari d’estat de Seguretat ha assegurat que fins ara no coneixia que es va pagar Ríos amb fons reservats i ha descartat que la plaça que el xofer de Bárcenas va obtenir temps després a la policia fos cap mena de contrapartida pels seus serveis.

stats