Política 29/04/2018

L'AMI tem que hi hagi una inhabilitació d'alcaldes sobiranistes de cara a les municipals

El seu president admet que "seria un cop al món sobiranista, que hauria de fer replantejaments en molt poc temps"

Ara
3 min
L'AMI tem que hi hagi una inhabilitació d'alcaldes sobiranistes de cara a les municipals

BarcelonaEl president de l'AMI i alcalde del Port de la Selva (Girona), Josep Maria Cervera (PDECat), ha explicat que la seva entitat treballa amb la possibilitat que l'Estat busqui la inhabilitació d'alcaldes sobiranistes de cara a les eleccions municipals del 2019. "No descartem que una de les idees de l'Estat sigui inhabilitar la primera línia d'electes de cara a les eleccions municipals que tenim en menys d'un any. Hem d'estar molt preparats per poder-ho afrontar, això", ha explicat en una entrevista a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cervera recorda que la Fiscalia General de l'Estat va ordenar el setembre del 2017 d'obrir diligències contra més de 700 alcaldes que havien signat decrets de col·laboració amb el referèndum de l'1 d'octubre i, després de citar-ne llavors una cinquantena, recentment ha tornat a activar les citacions. "És una pista" que podria estar-se buscant la inhabilitació d'aquests alcaldes, ha opinat el president de l'AMI, que ha assegurat que la seva entitat treballarà per a la defensa d'aquests alcaldes que, segons manifesta, no han actuat al marge de la llei.

Cervera ha assenyalat que l'independentisme té un fons d'armari de candidats molt important, però tot i així, amb les eleccions municipals a un any vista, "seria un cop al món sobiranista, que hauria de fer replantejaments en molt poc temps". Alguns dels alcaldes citats en la primera o la segona tanda de compareixences van ser Marc Solsona (Mollerussa), Albert Batet (Valls), Neus Lloveras (Vilanova i la Geltrú), Marta Madrenas (Girona), Carles Pellicer (Reus), Adam Tomàs (Amposta) i Joan Ramon Casals (Molins de Rei), entre d'altres.

Cervera ha reivindicat l'entitat i tots els municipis que la formen: "Presideixo una entitat legalment constituïda, inscrita en el registre d'associacions, i en el seu moment no va haver-hi cap problema. Totes les nostres accions les intentem fer amb el màxim rigor polític i també jurídic". L'AMI té actualment 787 municipis adherits dels 947 que hi ha a Catalunya, però entre els seus deures pendents hi ha el de penetrar a les zones més poblades, ja que les principals ciutats de Catalunya no formen part de l'entitat.

Cervera ha atribuït l'absència de grans municipis al fet que l'AMI fixa com a requisit per adherir-s'hi que hi hagi una majoria absoluta del ple municipal que ho avali i no una majoria simple, com la que en el seu moment va haver-hi a Barcelona i que va impedir l'entrada a l'entitat de la capital catalana. "Això no significa que l'independentisme no tingui majoria en aquests municipis. Sempre poso el cas de Barcelona: va haver-hi majoria però va ser simple i no vam permetre que s'adherís", ha resumit Cervera, que ha assegurat que esperen eixamplar les majories sobiranistes en les municipals de l'any que ve.

L'AMI no renuncia a tornar a intentar que Barcelona ingressi a l'entitat, però veu difícil que pugui concretar-se en l'actual mandat a causa de la proximitat de les eleccions locals. D'altra banda, Cervera té altres peticions per a l'alcaldessa barcelonina, Ada Colau, més enllà d'aquesta qüestió: "El que sí que treballarem, i ens agradaria molt, és que l'alcaldessa de Barcelona es posicionés clarament al nostre costat en defensa dels drets civils i polítics, que jo entenc que tots som conscients que no tenim garantits, que estan en regressió".

En resposta a una pregunta sobre si seria convenient que els partits independentistes presentessin llistes conjuntes a les municipals, Cervera ho veu complicat: "El nostre país és molt divers, i amb situacions tan heterogènies es fa difícil fer un plantejament global per a tots els municipis i ciutadans del país". Per a Cervera l'objectiu no és tant aconseguir aliances preelectorals com majories absolutes independentistes després de les eleccions locals perquè, entre altres qüestions, això permetria mantenir el grau d'adhesió actual a l'entitat o fins i tot aconseguir "alguna adhesió més". En el cas de Barcelona, el president de l'AMI ha sostingut la mateixa tesi i s'ha preguntat: "Què en trauríem, de fer una candidatura paraigua del món sobiranista si al final tampoc ens serveix per tenir aquesta majoria absoluta que nosaltres desitjaríem per a la capital del país?".

stats