Política 19/11/2016

L’AMI demana que alcaldes i regidors treballin el Dia de la Constitució

Per evitar la desobediència, no proposa que els ajuntaments obrin al públic

Marta Mollfulleda
2 min
L’AMI demana que alcaldes i regidors treballin el Dia de la Constitució

BarcelonaL’Associació de Municipis per la Independència (AMI) proposa als càrrecs electes municipals que treballin el dia 6 de desembre, Dia de la Constitució, festiu a tot l’Estat. El que no demana és cap acció conjunta de desobediència que passi per una obertura dels ajuntaments com si fos un dia laborable, ni que treballin els funcionaris. L’associació tampoc ha organitzat cap acte coordinat i concret per a aquell dia perquè ha considerat que és més adient donar carta blanca als municipis. Des de l’AMI, però, sí que van aconsellar que aquestes accions prenguin una direcció de caràcter social, solidari i cívic. La presidenta de l’entitat independentista, Neus Lloveras, va remarcar que aquest tipus d’actes se solen celebrar fora dels edificis municipals però que serà decisió exclusiva dels ajuntaments escollir els espais. L’AMI així evita poder ser denunciada per desobediència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lloveras va explicar que els càrrecs electes “treballen 365 dies a l’any” i, per tant, considera que “no hi ha cap fet excepcional que un alcalde o un càrrec electe treballi en un dia festiu”. “Proposarem que treballin i que de manera especial prioritzin els actes cívics”, va concretar la presidenta de l’AMI.

L’únic acte conjunt que plantegen els alcaldes per al Dia de la Constitució serà la lectura d’un manifest, que encara no està redactat però que girarà al voltant de la defensa de les institucions catalanes i del procés independentista català, i com la Constitució espanyola està impedint el desenvolupament i progrés econòmic de Catalunya, expliquen des de l’AMI. Aquesta proposta la van aprovar ahir el comitè executiu i els membres del consell directiu de l’organització municipalista durant una reunió celebrada al Seminari de Tarragona.

No serà un 12-O

La polèmica sobre la possibilitat d’obrir els ajuntaments durant un dia no laborable va esclatar el 12 d’octubre passat quan l’Ajuntament de Badalona va decidir obrir les portes contra l’ordre judicial que els hi impedia, tot i que només van treballar els regidors de l’equip de govern municipal. Aquest acte de desobediència explícita va derivar en una denúncia del grup municipal del PP de Badalona -presidit per l’exalcalde Xavier García Albiol- i arran d’això tots els regidors van haver d’anar a declarar davant el jutge. Aquell 12 d’octubre l’alcaldessa Dolors Sabater estava de viatge oficial a Colòmbia i l’alcalde accidental era el regidor d’ERC Oriol Lladó, per això ella no està investigada. Va ser el regidor de la CUP José Téllez qui es va endur els focus mediàtics del dia quan va estripar davant els periodistes una còpia de l’ordre judicial que els obligava a tancar l’Ajuntament aquell dia.

Campanya internacional

L’AMI es va reunir ahir a Tarragona també per aprovar l’inici d’una nova campanya per explicar al món la situació política de Catalunya. Així, diversos alcaldes de municipis adherits a l’associació independentista explicaran, mitjançant uns fullets informatius, el procés de construcció d’un nou estat a representants i pobles d’arreu del món. El document es farà arribar als més de 270 ajuntaments internacionals que estan agermanats als municipis de l’AMI, a més de les 100 ciutats més grans del món i 194 capitals mundials. Els fullets s’han editat en sis llengües: català, castellà, francès, anglès, italià i alemany.

stats