Política 11/06/2016

L'ANC consultarà a les bases el referèndum unilateral d'independència per redefinir el full de ruta

La direcció de l'entitat sobiranista ha fixat el 3 de juliol com la data màxima per preguntar als socis

Núria Orriols / Acn
3 min
Jordi Sànchez i Liz Castro van comparèixer al monestir de Ripoll com a mostra d’unitat tot i la pugna interna que ha viscut l’Assemblea.

BarcelonaEls socis de l'ANC s'hauran de pronunciar sobre si situar el referèndum unilateral d'independència en el centre del debat polític i modificar el full de ruta de l'entitat que es va aprovar en l'última assemblea general. En una reunió del secretariat nacional a Badalona, s'ha decidit preguntar al soci la següent qüestió: "Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?" Aquesta consulta interna s'ha de fer abans del 3 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si les bases de l'entitat independentista es pronuncien a favor d'abanderar el referèndum, l'ANC proposarà i exigirà al Govern i al Parlament la celebració d'un referèndum "amb resposta binària" –la consulta del 9-N tenia una pregunta amb tres opcions possibles– i una pregunta "clara en relació a la independència de Catalunya". Si el 'sí' obtingués la victòria en aquest referèndum, segons les exigències de l'entitat, la declaració d'independència hauria de ser "immediata".

Altres fonts consultades de l'Assemblea asseguren que en funció del resultat de la consulta també és possible que es redefineixi el format de l'Onze de Setembre i la seva principal reivindicació.

En un comunicat, l'entitat ha justificat que després del veto de la CUP als pressupostos i la decisió de Carles Puigdemont de sotmetre's a una qüestió de confiança, calia un pronunciament polític de l'entitat i una crida a redefinir el full de ruta. L'entitat manifesta que un cop trencat l'acord entre Junts pel Sí i la CUP el full de ruta del 27-S ha quedat "manifestament erosionat" i que el referèndum és la "via més democràtica, legítima i efectiva" per arribar a la independència.

"Tothom ha estat d'acord que calia un cop de puny sobre la taula", afirma un membre del secretariat consultat després de la reunió celebrada a Badalona.

Tal com va explicar ahir l'ARA, el secretariat de l'entitat discutia avui si recuperar el referèndum com a principal reivindicació del sobiranisme civil. Una de les propostes també és recuperar la taula d'entitats i partits per redefinir conjuntament el full de ruta de l'independentisme amb els nous actors de l'esquerra alternativa que representa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Cal tornar a teixir aliances", assegura un membre de la direcció de l'ANC.

Sánchez: "Potser ja ha arribat el moment de fer el pas"

Per la seva banda, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, s'ha posicionat a favor del RUI. "No es tracta de reviure el 9-N. Allò va ser una consulta que es volia acordada amb l’Estat, que no va poder ser i que no va traspassar cap línia vermella de la legalitat”, ha assenyalat Sánchez aquest diumenge a Catalunya Ràdio.

"Ara estem plantejant que després de quatre anys de mobilització intensa potser ja ha arribat el moment d’assumir que hem de fer el pas i fer-lo amb la dignitat democràtica que comporta un referèndum", ha continuat Sánchez, que també ha apostat per “reorientar” el full de ruta després del trencament del pacte d’estabilitat entre JxSí i la CUP.

stats