Política 30/03/2017

El jutge denuncia l’ex número 2 de la Policia per l’USB dels Pujol

De la Mata exclou el 'pendrive' de la causa i persegueix Pino per introduir-hi proves il·lícites

Manuel Altozano
3 min
L’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, amb Eugenio Pino en un acte del 2015.

BarcelonaL'operació Catalunya va tornar ahir a planar sobre l’Audiència Nacional. El jutge que instrueix el cas Pujol, José de la Mata, va denunciar davant els jutjats d’instrucció de Madrid l’ex número dos de la Policia -l’ex director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino- per haver intentat introduir proves il·lícites en la investigació sobre la família de l’expresident. Es tracta de l’USB que va servir a la UDEF per implicar en la causa un germà de l’exconseller Felip Puig. De la Mata va excloure el dispositiu del procediment en considerar-lo “constitucionalment i èticament inadmissible” perquè se’n desconeixia la procedència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’instructor considera que Pino va ordenar a un dels membres del seu gabinet, Bonifacio Díez Sevillano, que entregués a la UDEF el dispositiu per introduir-lo al cas Pujol. Tots dos van assegurar al comissari responsable d’aquesta unitat que la informació que contenia procedia del procés judicial que es va seguir contra l’agència de detectius Método 3 per la gravació de la conversa de la Camarga entre Alícia Sánchez Camacho i l’examant de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. De la Mata considera ara que Pino va mentir i sabia que aquests arxius no es podien adjuntar al procediment.

Per aquesta raó, l’instructor del cas Pujol dedueix testimoni (l’equivalent a presentar denúncia) contra Pino i Díez Sevillano per delictes de prevaricació, fals testimoni o frau processal. “Ha existit un risc rellevant que documents d’origen desconegut acabessin incorporant-se a la causa i contaminat altres actes processals”, escriu el jutge. La conducta és tan greu, segons De la Mata, que justifica que també els denunciï tots dos davant el ministeri d’Interior perquè investigui si ha de prendre mesures disciplinàries i revisi les condecoracions i honors que hagin rebut pels serveis prestats al cos.

Per evitar que la defensa dels Pujol aprofiti l’USB per qüestionar la validesa de la resta de proves, el jutge exclou del cas la informació del pendrive i l’informe policial. El document escrit amb la informació de l’USB assenyalava a Jordi Puig, germà de l’exconseller Felip Puig, com a suposat fiduciari de Jordi Pujol Ferrusola per ocultar la seva participació en el suposat cobrament de comissions il·legals relacionades amb contractes públics de la Generalitat. També apuntava Puig com la via d’influència al govern català per als negocis de Pujol, gràcies a la seva vinculació familiar amb l’exconseller.

El 3 de novembre del 2016, després de saber que De la Mata havia pres declaració a Díez Sevillano i al comissari en cap de la UDEF, Manuel Vázquez, sobre l’origen de l’USB, Pino va entregar al jutjat una declaració escrita en què assegurava que el dispositiu l’hi havia entregat l’excomissari d’assumptes interns Marcelino Martín-Blas. Segons Pino, Martín-Blas li va comunicar que procedien de dos empleats de Método 3 que actuaven com a confidents. No obstant, el 16 de febrer, quan va ser cridat a declarar com a testimoni, va desdir-se de la seva anterior versió i va dir que havia “imaginat” que el pendrive estava relacionat amb Método 3 i que la seva referència als dos detectius era una “mera ocurrència”, un fet que va indignar el jutge, els fiscals i l’advocat de l’Estat. Tant Martín-Blas com els dos exinvestigadors de Método 3 van destapar les suposades mentides de Pino quan van negar que haguessin entregat l’USB al director adjunt operatiu.

Querella pel cas Trias

La investigació de l’USB no és l’únic focus judicial sobre Pino. El jutjat d’instrucció número 25 de Madrid va acceptar a tràmit la querella per calúmnies i injúries contra Pino i el cita a declarar com a investigat per haver afirmat, en una entrevista al diari El Mundo, que Xavier Trias tenia un compte a Suïssa. L’exalcalde l’havia denunciat per injúries i calúmnies.

Quan el juliol del 2014 l’ARA va revelar l’existència d’una policia patriòtica, Fernández Díaz ho va negar: “Veuen persecucions secretes fins i tot en somnis”. Del 2016 va ser el comissari Villarejo -adjunt a Pino-, que va explicar l’existència de l’operació Catalunya davant d’un jutge, el que investigava el Petit Nicolás. Ara el Congrés investiga si hi va haver responsabilitats polítiques i el jutge De la Mata ha sigut el primer d’assenyalar el segon en l’escalafó de la Policia en l’època de Fernández Díaz per haver intentat fer servir una prova il·lícita per a les seves investigacions.

stats