EXTREMA DRETA
Política 04/03/2015

La Fiscalia arxiva la denúncia contra els ultres que el 12 d'octubre van cridar a afusellar Mas i Junqueras

Els líders de la Falange i Alianza Nacional sí que estan imputats pel seu discurs el Dia de la Hispanitat de 2013

Efe
2 min
Concentració ultra a Montjuïc, el passat 12 d'octubre

BarcelonaLa Fiscalia ha arxivat la denúncia que el col·lectiu d'advocats Drets va presentar contra els líders de la Falange, Alianza Nacional i Democracia Nacional que el passat 12 d'octubre van defensar posar Artur Mas i el president d'ERC, Oriol Junqueras, "davant un escamot d'afusellament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia d'Odi i Discriminació, que l'any passat sí que va portar al jutjat els líders ultres pels seus discursos del Dia de la Hispanitat del 2013, ha decidit arxivar la denúncia després d'estimar que "no concorrien els requisits per a l'aplicació de l'article 510 del Codi Penal", que castiga la incitació a l'odi racial i la discriminació.

L'escrit de la Fiscalia descarta que els ultres incorreguessin en aquest delicte en les seves intervencions del 12 d'octubre passat, "tot això a diferència del que ha passat amb motiu dels discursos pronunciats l'anterior any 2013", per part de Manuel Andrino, líder de la Falange, i Pedro Pablo Peña, president d'Alianza Nacional.

En un comunicat, el col·lectiu Drets ha lamentat l'arxivament de la denúncia, malgrat que els discursos d'aquests líders "són plens d'amenaces i d'incitació directa a l'odi i a la violència, tipificats en el Codi Penal, i que van ser pronunciats davant un nombrós públic i reproduïts en els mitjans de comunicació i internet".

Segons l'opinió del col·lectiu d'advocats, l'arxivament de la denúncia "és una evidència més de com les estructures de l'estat espanyol es desentenen de la violència contra Catalunya i els catalans i continuen emparant el feixisme i la catalanofòbia més radical". "Una actitud –afegeix el comunicat de Drets– que contrasta amb l'actuació automàtica i efectiva de la Fiscalia i les forces de seguretat de l'Estat en el mateix tipus d'amenaces i atacs quan no són contra catalans".

En el seu discurs, Drets incloïa un fragment del discurs que el president de Falange Española, Manuel Andrino, va pronunciar en l'últim Dia de la Hispanitat, en què va cridar els "patriotes" espanyols a actuar "fins a l'última conseqüència, incloent-hi, per descomptat, la de posar davant un escamot d'afusellament el Companys de torn, es digui Arturo Mas o Oriol Junqueras".

També van ressenyar les declaracions de Manuel Canduela, president de Democracia Nacional, que el 12 d'octubre va afirmar que odiava els nacionalistes, Terra Lliure i ERC, i va demanar al seu públic: "Us animo que us entreneu cada dia i us demano que els odieu cada dia una miqueta més, digui el que digui la fiscalia de l'odi".

La denúncia es dirigia a més contra el president d'Alianza Nacional, Pedro Pablo Peña, que va afirmar que el seu partit actuaria "mitjançant acció directa, suplint l'acció de l'Estat, en els col·legis electorals" en la consulta del 9-N.

Tant Peña com Andrino estan imputats en un jutjat de Barcelona per un delicte d'incitació a l'odi i la discriminació, arran de la denúncia que va presentar la Fiscalia pels discursos que van pronunciar amb motiu del Dia de la Hispanitat de l'any 2013.

stats