Política 14/09/2017

L'alcaldessa de Badalona denuncia que la Delegació del govern espanyol "truca a treballadors públics per intimidar i amenaçar-los"

Valentí Junyent explica que el cap de la policia municipal de Manresa ja ha rebut la notificació per "anar a buscar les urnes" de l'1-O

Acn
2 min
La cap de llista de Guanyem Badalona i futura alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, avui en una roda de premsa davant de l'Ajuntament / ACN

BarcelonaL'alcaldessa de Badalona, Maria Dolors Sabater, té "constància" de "trucades intimidatòries" per part de la Delegació del govern espanyol a Barcelona per intentar "prohibir actes" i perquè no es col·labori amb el referèndum. Així ho ha explicat en declaracions a Catalunya Ràdio, en què ha denunciat que el subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Emilio Ablanedo Reyes, "ha trucat a un treballador" de Badalona per dir-li que si col·labora amb la cessió d'un espai per fer actes sobre l'1-O estarà "incorrent en un delicte". El president del PP a Catalunya i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha replicat a Sabater dient que l'Estat "no intimida", sinó que "avisa" als empleats municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha explicat que el cap de la policia municipal de la capital del Bages ja ha rebut la notificació per "anar a buscar les urnes" del referèndum. A part de Sabater i Junyent també han parlat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el batlle de Sabadell, Maties Serracant; el de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire; la de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, i l'alcalde del Papiol, Jordi Bou. Tots han explicat que encara no han rebut la citació de la fiscalia per anar a declarar, han garantit que no tenen "por" i que estan "tranquils" perquè es deuen als seus "conciutadans", a més d'estar emparats per la llei del referèndum, aprovada pel Parlament la setmana passada. Madrenas ha donat per fet que ella i Sabater seran de les primeres alcaldesses a rebre les notificacions, perquè Girona i Badalona són de les ciutats més grans del país.

"[La fiscalia] pot dir missa, que nosaltres ja hem desconnectat"

Al seu torn, Serracant ha subratllat que l'Estat "pot anar amenaçant", i ha afegit que "no trobaran res més que un poble viu i combatiu per poder votar l'1-O". A més, l'alcalde de Sabadell ha demanat "confiança" a la ciutadania perquè els alcaldes estan fent "la feina" per garantir el referèndum "amb discreció". Durant la seva intervenció, Peraire ha transmès "calma i normalitat" i ha opinat que la fiscalia "pot dir missa, que nosaltres ja hem desconnectat".

Aymerich ha dit que quan la citin a declarar ja decidirà si hi va voluntàriament o no, i ha sentenciat que poden acusar els alcaldes "de tot", però que tan sols estan "complint un mandat democràtic". "Poden inventar-se noves lleis i detenir-nos per altres causes, poden fer moltes coses, però la por se'ns ha acabat, i fa temps que la paciència també". D'altra banda, Bou ha citat una frase del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrevista d'aquest dimecres a la nit a TV3, per descriure la situació: "Han perdut els papers buscant paperetes". Finalment, l'alcalde del Papiol ha assegurat que si "el primer" que es va mostrar "tranquil" va ser el mateix president, els alcaldes també ho estan.

stats