Política 20/11/2018

El PSC s'obre ara a negociar els pressupostos i demana "legalitat", reversió de retallades i retorn de pagues extres

La diputada Alícia Romero desvincula la negociació de la dels comptes de l'Estat

Anna Mascaró
2 min
La diputada del PSC, Alicia Romero

BarcelonaLa diputada socialista Alícia Romero ha exposat aquest dimarts algunes condicions del PSC per seure a valorar els pressupostos del Govern. D'una banda, els socialistes demanen que s'ajustin a "la legalitat", que "reverteixin retallades" i que es retornin les pagues extres als funcionaris. La diputada ha desvinculat també la negociació dels comptes de la Generalitat de la dels de l'Estat, malgrat que els independentistes rebutgin de moment donar suport als pressupostos del govern de Pedro Sánchez. Així, Romero s'ha distanciat del que va dir ahir el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, quan va tancar la porta als pressupostos perquè el PSC no podia "col·laborar amb un Govern independentista": "Compartim aquestes declaracions, perquè són les declaracions que fa un secretari d'organització, però des d'aquí, com a portaveu d'economia, haig de dir que més enllà d'això hem de veure quin és el text. Si se'ns crida escoltarem". Romero lamenta que "encara no es coneguin els pressupostos a Catalunya, a diferència del que passa a l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el mateix sentit, el PSC ha presentat una moció de cara al pròxim ple del Parlament, que comença demà, en què demana una modificació de l'IRPF i l'impost de successions. Respecte a la proposta sobre l'IRPF, concretament els socialistes demanen que s'augmenti "en els trams més alts". Pel que fa a l'impost de successions, es demana que es redueixin les bonificacions en els trams més alts, els de les persones que "hereten molt". No obstant això, Romero no és optimista respecte a l'aprovació de la proposta: "Hem rebut les esmenes dels diferents grups parlamentaris i aquest Govern no deixa de sorprendre'ns, perquè cada dia s'escora més a la dreta amb propostes que descafeïnen tant la reforma fiscal que plantegem, que dubto que les acceptem", ha lamentat. D'altra banda, Romero ha insistit al Govern que "prioritzi les pagues extres als funcionaris en els pressupostos del 2019", i li ha demanat que retiri la proposta de pagar-les a vuit anys.

"No posem com a condició l'aprovació dels pressupostos de l'Estat" per negociar els d'aquí, ha assegurat Romero, que ha explicat que el Govern "en privat no actua amb la contundència que fa en públic", sinó que manté el diàleg "amb els diputats i els ministres". La socialista ha insistit, a més, que "si els pressupostos garanteixen i respecten la legalitat", aleshores decidiran si els donen suport o no. En el mateix sentit, Romero s'ha referit als independentistes que són al Congrés: "De la mateixa manera que ho fem aquí, no barregin coses –ha dit–. Mirin si són bons per a Catalunya o per als ciutadans". I ha recordat que, mentre els pressupostos catalans "no es coneixen", els de Pedro Sánchez sí.

Els comuns demanen celeritat amb els comptes de la Generalitat

Per la seva banda, la portaveu dels comuns, Susana Segovia, ha lamentat en roda de premsa que "encara no hi hagi cap proposta de pressupostos" de la Generalitat a "aquestes altures". També ha demanat que els comptes "reverteixin retallades" i s'eliminin "privilegis en els impostos de successions", que es reformi l'IRPF i que s'apliqui una "fiscalitat verda que redueixi esforços i protegeixi el medi ambient". Segovia ha insistit que el Govern ha de retornar les pagues extres als funcionaris.

stats