Política 10/11/2015

Una violació tan flagrant que ni cal que s'analitzi: les raons del Consell d'Estat per impugnar la declaració

Amb un informe de 21 pàgines acordat en només una hora, dictamina que hi ha "fonaments jurídics suficients" per suspendre la resolució en el seu conjunt i demana que s'informi tota la mesa del Parlament i el pròxim Govern

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Expectació mediàtica davant del consell d'Estat. La reunió ha durat poc més d'una hora i s'ha acordat per unanimitat recórrer al TC la declaració rupturista / EFE

MadridEl Consell d'Estat ha avalat aquest dimarts, per unanimitat, la decisió del govern de Mariano Rajoy per impugnar i suspendre la declaració de ruptura del Parlament, aprovada per Junts per Sí i la CUP. En un informe de 21 planes en què la majora del text és la traducció de la mateixa moció, el màxim òrgan consultiu del govern espanyol dictamina que hi ha "fonaments jurídics suficients" per suspendre en el seu conjunt la declaració de ruptura. Repassem les raons que esgrimeix i el que demana al TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Vulneració del nucli essencial de la Constitució. L'òrgan consultiu considera que tota la declaració mostra una voluntat clara de "desobediència i desacatament" a la Constitució tan evident "que fa prescindible, per innecessària, la tasca d'anàlisi i raonament" per acreditar-ne la inconstitucionalitat. És més, creu que "nega" l'ordre constitucional vigent "en el seu conjunt", proclamant expressament una ruptura amb "la primacia incondicional de la Constitució".

2. Insubmissió a les institucions de l'Estat. Esgrimeix que el segon assumpte "nuclear" de la resolució és "la no-supeditació" al que decideixin les institucions de l'Estat, sobretot el TC. En aquest punt, considera que és un assumpte "més greu" encara que l'aprovació de mesures inconstitucionals perquè s'infringeix així el deure de no actuar contra la Constitució. Reclama, en aquest sentit, que la resolució del Parlament "de cap manera pot legitimar la desobediència" perquè suposa "un atemptat a un dels elements bàsics" de l'estat de dret.

3. Necessitat d'informar la mesa del Parlament i el pròxim Govern. Per controlar que s'acati la suspensió del TC des de Catalunya, el Consell d'Estat demana a l'alt tribunal que informi tant tots els membres de la mesa del Parlament –els cita un per un– com el pròxim Govern de la suspensió cautelar i de la possible futura resolució. I que en la notificació se'ls alerti que, si desacaten la decisió del TC, "se'ls pot suspendre de les seves funcions".

4. Alerta a Carme Forcadell d'una possible inhabilitació. D'aquesta manera recorre a la nova funció que té l'alt tribunal després de la reforma exprés del TC, que el converteix en una cort penal per inhabilitar polítics. La Moncloa ja ha apuntat directament la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'ha convertit en el seu nou objectiu polític i legal si desacata les seves ordres. Demana així al TC que es notifiqui a tota la mesa del Parlament "la prohibició expressa d'admetre a tràmit, ni per a la seva presa en consideració ni per al seu debat o votació, cap iniciativa que tingui intenció directament o indirectament de complir amb la resolució suspesa".

5. Suspensió de la resolució en el seu conjunt. L'informe defensa la suspensió entera del text i no pas de "punts en concret", ja que "tots tenen una clara interdependència i responen a uns mateixos criteris informadors".

Dictamen del Consell d'Estat sobre la declaració de ruptura
stats