Política 30/09/2016

L’executiu espanyol diu 'no' per divuitena vegada

Margallo compara el pla de Puigdemont amb els Fets d’Octubre del 1934

Mireia Esteve
3 min
El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo a Alacant.

BarcelonaLa resposta del govern espanyol a la proposta de referèndum de Puigdemont va ser la previsible. La vicepresidenta de l’executiu en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va tornar a tancar la porta ahir a un referèndum pactat amb l’Estat i va acusar el president de la Generalitat de “repetir els mateixos errors” d’Artur Mas i instal·lar-se en la “radicalitat”. És la divuitena vegada que l’Estat diu no a la proposta d’acordar una consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría va qualificar de “desafiament” els plans de Carles Puigdemont i va considerar que el president de la Generalitat s’està “allunyant de la realitat, de la legalitat i del respecte als drets dels espanyols”. La vicepresidenta va interpretar la promesa del referèndum per al setembre del 2017 com un gest per “guanyar-se la confiança de la CUP, que és el grup més petit al Parlament”. Per a Santamaría, aquesta decisió és un “greu error” i un “fracàs repetit” que conduirà a “dividir la immensa majoria de la societat catalana”.

La número dos del govern de Mariano Rajoy també va advertir Carles Puigdemont que no podrà aconseguir el referèndum d’independència que pretén fer sigui quin sigui el govern de l’Estat “mentre els espanyols segueixin sent els responsables de la seva sobirania”. Segons Sáenz de Santamaría els espanyols han decidit que volen “un país en què tots vivim conjuntament i units, en què els principis d’igualtat i solidaritat es respectin”. Per això, va dir la vicepresidenta del govern en funcions, s’ha de respectar “la voluntat dels espanyols”.

Per la seva banda, el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, una de les veus més contundents alhora de criticar el procés sobiranista, va anar més enllà. El ministre -que abans de la Diada havia afirmat que “un atac terrorista se supera, però no la secessió”- va tornar ahir a les comparacions per fer paral·lelismes entre la situació actual i els Fets d’Octubre del 1934, quan el president de la Generalitat Lluís Companys va acabar detingut després de proclamar l’estat català des del balcó de la plaça Sant Jaume. La proposta de Puigdemont, per a Margallo, és “el desafiament més gran a la unitat de la nació espanyola” des d’aleshores. El ministre va fer referència a Francesc Cambó, que el 1927 va dir que “una secessió a Catalunya només podria triomfar si Espanya està enmig de dificultats internes”, un fet que, segons Margallo, viu l’estat espanyol a hores d’ara, ja que fa mesos que té un govern en funcions. El ministre va aprofitar per pressionar el PSOE perquè solucionés la seva crisi interna i acabés abstenint-se per permetre la presidència de Rajoy.

L’argumentari de l’executiu espanyol en funcions contra la decisió de Puigdemont no es va limitar a les declaracions dels seus ministres. El PP va emetre un comunicat en què assegurava que “l’independentisme i els antisistema s’han confabulat per segrestar Catalunya”. Per fer front a aquesta situació, consideren que Catalunya necessita un govern “sensat” que “compleixi la llei, que reconegui la pluralitat de la societat catalana i que atengui les seves necessitats reals”. Per als populars, Catalunya viu una situació “d’estancament” davant el qual el govern espanyol “no fallarà a Catalunya”.

Rajoy i Puigdemont, a Porto

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, coincidiran avui a Porto, en la inauguració de l’exposició Joan Miró: materialitat i metamorfosi. Rajoy i Puigdemont, que es van reunir a la Moncloa a l’abril, es veuran per primera vegada després de la proposta del president. Tot i el rebuig, Puigdemont seguirà estenent la mà fins a la desconnexió, l’estiu de l’any que ve.

stats