LA NOVA LEGISLATURA
Política 03/11/2015

L’unionisme fa pinya per frenar el ple de ruptura

C’s, PSC i PP estan disposats a portar al TC la reunió de la junta de portaveus convocada per Forcadell

Sara González
5 min
La mesa del Parlament resol avui si continua fent via perquè es debati una declaració de ruptura en un ple que es preveu per a dilluns al matí.

BarcelonaPrémer l’accelerador perquè el ple de ruptura —que Junts pel Sí i la CUP volen que sigui el ressort per iniciar el procés de desconnexió amb Espanya— es pugui celebrar abans del primer debat d’investidura. Aquest és l’objectiu per al qual la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat per avui al matí reunió de la junta de portaveus, un tràmit per poder donar llum verda a un ple que es farà previsiblement dilluns al matí. La decisió va posar els partits de l’oposició en peu de guerra. Fins a tal punt que estan disposats a presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) si no es fa enrere en una convocatòria que titllen d’“il·legal”. L’amenaça va servir de ben poc: Forcadell va deixar clar que no pensa frenar i que la reunió se celebrarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió ha de servir per desencallar la suspensió momentània de la declaració de ruptura fruit de la petició de reconsideració de Ciutadans, el PSC i el PP. Precisament, aquests tres partits garants de l’unionisme van fer pinya ahir per engegar tota la maquinària possible per aturar el ple. Per fer-ho, es van acollir al reglament del Parlament, que estableix que la junta de portaveus no es pot reunir fins que no estiguin constituïts tots els grups parlamentaris. El PP és l’únic partit que queda per completar aquest procés, té temps per fer-ho fins divendres a primera hora del matí i no està disposat a accelerar-ho.

El gest ha sigut interpretat pels partits independentistes com una maniobra de filibusterisme per ajornar el ple de ruptura. Entre altres coses perquè el PP ja va participar amb veu però sense vot en una reunió de la mesa i Forcadell ha convidat un representant del partit a assistir a la reunió de la junta. A més, els anys 2006 i 2010 la junta de portaveus ja es va reunir sense que tots els grups estiguessin constituïts i sense que cap partit posés en dubte la validesa de les trobades i el compliment del reglament.

Ara, però, els populars no estan disposats a tornar-ho a permetre i al·leguen que s’ha de respectar el termini legal per constituir-se, una reivindicació que també subratllen Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí que es Pot. Tots van presentar ahir un escrit adreçat a Forcadell en què li demanaven que desconvoqués la reunió, però no va servir de res. Mentre que el portaveu del PP, Enric Millo, va anunciar ahir que no avalarien amb la seva presència la validesa de la trobada, la resta de partits que volen que s’ajorni la reunió de la junta sí que hi assistiran, però ho faran per fer notar que les decisions que es prenguin no es poden fer efectives si tots els grups no estan constituïts.

Amb tot, es produeix una situació paradoxal: si bé l’oposició fa notar que el reglament del Parlament no es pot vulnerar, el fet és que la normativa també estableix que la mesa té quatre dies hàbils per respondre a la petició de reconsideració que dimecres van fer C’s, el PSC i el PP perquè la declaració d’inici del procés independentista no arribés a debatre’s a la Cambra. Ajornar la resposta implicaria també, com va recordar ERC, vulnerar el reglament.

“Per terra, mar i aire”

Sigui com sigui, l’unionisme ha començat a exhibir que no es pensa arronsar per posar traves a tot intent de tirar endavant el procés sobiranista. I precisament van ser els socialistes, de la mà de la candidata al 20-D, Carme Chacón, els que es van posar al capdavant de l’ofensiva. Si bé el líder del partit, Miquel Iceta, ha procurat en els últims mesos exercir d’àrbitre de la situació i desmarcar-se de l’immobilisme del PP i Ciutadans, la cap de llista a les eleccions espanyoles va fer un discurs desacomplexat i contundent. “Combatrem per terra, mar i aire els abusos i les vulneracions dels drets dels catalans i el trencament i la ruptura que es pretén amb aquesta declaració d’independència”, va proclamar l’exministra de Defensa, que va emplaçar els partits de l’oposició a trobar-se per traçar una estratègia conjunta. Va ser dit i fet.

Ciutadans, el PP i el PSC van exhibir sintonia fins al punt d’estar disposats a portar la reunió de la junta de portaveus i també el ple de ruptura al TC, tal com van promoure els populars. Si la mesa del Parlament no fa cas de les seves reivindicacions i dóna validesa a les decisions preses avui per la junta, podrien presentar un recurs d’empara avui mateix. “S’està produint un atropellament jurídic i una vulneració del reglament parlamentari i dels drets dels ciutadans”, va lamentar la líder parlamentària de C’s, Inés Arrimadas. El seu homòleg del PP, Xavier García Albiol, va fer una crida a oferir una “imatge d’unitat” del bloc del no per parar els peus a l’independentisme i exhibir rebuig al modus operandi de Forcadell.

Catalunya Sí que es Pot és l’única formació que no s’ha pronunciat sobre la possibilitat de recórrer al TC malgrat que sí que comparteix que reunir avui la junta de portaveus suposa “violentar” el reglament del Parlament. El grup que lidera Lluís Rabell no vol en cap cas veure’s alineat amb el bloc unionista i ahir va al·legar “problemes d’agenda” per justificar la seva absència durant la tanda de contactes de l’oposició al Parlament.

Continuar malgrat els tribunals

Sigui com sigui, i davant una jornada que es preveu farcida d’arguments i contrarguments jurídics entre el bloc independentista de Junts pel Sí i la CUP i la resta de partits, està previst que la reunió se celebri i la mesa acabi donant el tret de sortida al ple de ruptura. Forcadell ha deixat clar que no pensa donar el seu braç a tòrcer malgrat haver sigut acusada de “sotmetre’s a la voluntat del Govern” i d’estar posant “en perill” la separació de poders. “Farem cas al mandat ciutadà d’avançar cap a la independència”, va assegurar el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià. Una frase que pretenia ser un avís per a navegants: impulsaran el procés d’independència digui el que digui l’oposició i, si escau, també els tribunals.

Juristes afins a C’s pensen a aturar el procés amb l’exèrcit

El grup de juristes de la fundació ¿Hay Derecho? han fet públic al seu blog un seguit de vies per frenar el procés català. Entre els seus membres hi ha l’advocada de l’Estat Elisa de la Nuez -secretària general- i el notari Rodrigo Tena -un patró fundador-, dos dels experts que han preparat la reforma de l’Estat que proposa C’s. Els juristes descarten acusar Artur Mas o altres càrrecs de delictes de rebel·lió o sedició, ja que no s’hauria produït cap violència o aixecament armat, però proposen altres fórmules. La primera és demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries i, si falla, insten a recórrer la declaració al Tribunal Constitucional. Si el procés segueix, aplicarien la reforma de la llei de l’alt tribunal, per fer complir les suspensions i, si el tràmit triga, farien ús de l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia o fins i tot dissoldre la Generalitat. Si els diputats seguissin endavant, la fundació preveu que, a proposta del govern central, el Congrés aprovi declarar l’estat de setge sobre Catalunya, a través de l’exèrcit, amb la suspensió d’alguns drets fonamentals.

stats