Política 07/06/2019

Maragall es reuneix amb Colau i li demana que retiri la candidatura a l'alcaldia

Defensa que la crida al tripartit dels comuns és una "cortina de fum" per tornar a ser alcaldessa

Maria Ortega
2 min
01. Ernest Maragall, l’alcaldable dels republicans, celebra la victòria d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona després d’haver superat en vots l’actual alcaldessa.  02. Ada Colau  eixugant-se ahir les llàgrimes a l’admetre la derrota electoral i felicitar Ernest Maragall.

BarcelonaDesprés dels girs de guió d'ahir, quan Ada Colau va fer públic que vol optar a l'alcaldia, el republicà Ernest Maragall ha mogut fitxa i ha aprofitat la trobada que tots dos tenien prevista per a aquest matí per demanar-li que es faci enrere, que retiri la seva candidatura a la investidura. Tot i que els republicans havien anunciat que suspenien els contactes amb els comuns fins que no es desmarquessin d'un possible pacte de govern amb els socialistes i amb el suport de la llista de Manuel Valls, la trobada entre els dos candials estava prevista des de feia dies i la mateixa Colau la va confirmar ahir moments abans d'anunciar que, si el ple de la formació ho ratifica, es postula com a alcaldessa.

Maragall ha atacat avui els arguments esgrimit pels comuns per justificar aquesta decisió i ha assegurat que la insistència en un tripartit d'esquerres és una "cortina de fum" per poder acceptar els vots per ser investida ella: "El tripartit d’esquerres és un pur artifici retòric per sostenir la candidatura, deixem d’enganyar la ciutadania".

Moments abans de la compareixença de Maragall, la número tres de la llista dels comuns, Janet Sanz, havia justificat la decisió d'intentar que Colau sigui alcaldessa per la "política de blocs" de PSC i ERC i havia presentat l'alcaldessa en funcions com la figura que podria fer de "pont". Per a Maragall aquesta és una fórmula de "blanquejar" l'entesa amb socialistes i la llista de Barcelona pel Canvi-Cs. I ha preguntat a Colau si està disposada a acceptar els vots d'aquestes formacions la mateixa setmana que acaba el judici dels presos polítics. "Colau amb qui estarà, amb les víctimes o amb els carcellers?", s'ha demanat. "Ara ja sabem que vol ser acaldessa", ha resumit deixant clar qur això només serà possible amb el PSC i Valls i que l'entesa no li sortiria gratis a Colau, sinó que la condicionaria tot el mandat.

"Mantenim la convicció que hi ha un acord possible si BComú s’avé a entrar-hi de manera clara i amb totes les conseqüències", ha remarcat Maragall, que ha explicitat que els comuns haurien de donar suport a la seva investidura. Maragall ha assegurat que Colau s’ha compromès a donar-li una resposta. "A veure si aquest cop sí que ho fa", ha dit. El republicà ha defensat que fins el dia de la investidrua estaran oberts a dialogar i ha assegurat que ell, com a representant de la força més votada, ostentarà l'alcaldia en segona volta si la "maniobra" no li surt bé a Barcelona en Comú. "Han de decidir si volen competir o construir", ha defensat en una crida a reprendre les negociacions bilaterals.

Colau, que durant les negociacions només ha fet públics els seus posicionaments a través de dos vídeos penjats a YouTube, demà sí que atendrà la premsa per valorar l'estat de les converses. Avui, a banda de la trobada amb Maragall, els comuns han mantingut contactes amb els socialistes. En aquesta particular partida de pòquer, apostaran fins a l'últim segon per la fórmula del tripartit i avui han evitat pronunciar-se sobre si retiraran la candidatura de Colau si arriben al 15 de juny sense un acord de govern a tres bandes.

stats