Política 29/03/2016

Mariano Rajoy: "Com a mínim, jo no he fet perdre el temps als espanyols"

El president espanyol en funcions assegura que ha de tenir una conversa amb Puigdemont, però el Govern nega que hi hagi hagut cap contacte

Ara
2 min
El president espanyol pretén explicar a la cambra baixa l’últim Consell Europeu.

BarcelonaEn una entrevista a Onda Cero, el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha dit que "fins a l'últim moment" intentarà que hi hagi un canvi en el procés per formar un govern a Espanya, però que esperarà que acabin les converses d'aquesta setmana entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Rajoy, el pacte PP i PSOE seria "l'opció més respectuosa amb el resultat" i la que "més es porta a Europa". Preguntat sobre la legitimitat d'un govern liderat pel PSOE, Rajoy ha assegurat que és democràtic, tot i que "des del 1977 a Espanya qui ha guanyat les eleccions és qui governa".

El president del PP també ha afirmat que "no tenia cap sentit" que ell es presentés a la investidura: "Com a mínim, jo no he fet perdre el temps als espanyols. El senyor Sánchez no va aconseguir els vots ni es va dedicar a buscar-los".

Reunió amb Puigdemont

Mariano Rajoy també s'ha referit a una trobada amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "El senyor Puigdemont i jo ens veurem, però no sé quan". El líder popular ha afirmat que és bo que tinguin una conversa, perquè "hi ha moltes coses pendents", sobretot a nivell econòmic, tot i que en aquest sentit ha assegurat que ja hi ha hagut reunions a nivell tècnic.

Preguntada per aquesta qüestió, la consellera de la Presidència, Neus Munté, s'ha mostrat sorpresa per aquestes declaracions, i ha assegurat que a l'executiu català no li "consta cap petició formal per reunir-nos". En aquest sentit, ha opinat que aquest assumpte és "prou seriós per fer-lo arribar on toca i no des d'un mitjà de comunicació".

Tot i això, la consellera ha afirmat que, com ha dit "sempre", Puigdemont està "en total predisposició per seure i dialogar amb qui vulgui fer-ho". "Puigdemont ha dit des del moment en què va ser investit que estaria disposat a trobar-se, però cal voluntat per les dues parts", ha insistit, i ha explicat que, per ara, no s'han trucat i que una eventual reunió seria útil "depenent del to" amb què s'hi anés.

Declaracions de Zapatero

Sobre les declaracions de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, assegurant que la solució al procés sobiranista és tornar a l'Estatut anterior a la sentència del Tribunal Constitucional, Rajoy ha dit que el respecta, però no ho comparteix. També s'ha referit a la recollida de firmes contra aquell Estatut: "Té poc sentit seguir revisant la història. Oposar-se a una cosa contrària a la llei era raonable, i així ho vam fer".

Corrupció a València

Sobre la renúncia dels nou regidors investigats de València, Rajoy ha dit que "no se'ls han demanat les actes, ells han demanat la suspensió de militància". Pel que fa a Rita Barberà, ha assegurat que no sap qui és l'instructor que està portant l'expedient intern en el PP i que "no cal avançar esdeveniments", perquè Barberà ja ha dit que col·laborarà amb el jutge.

Finalment, Rajoy també ha reconegut que podria haver estat més present en els mitjans de comunicació durant aquests anys, però s'ha excusat dient que han estat "mols durs" i de molta feina. Diumenge vinent serà entrevistat al programa 'Salvados', de La Sexta.

stats