Política 10/12/2020

Núria Marín no dimitirà pel cas de presumpta corrupció en què la investiga la Policia Nacional

ERC presentarà una moció de censura a la Diputació de Barcelona si no renuncia a la presidència

Marc Toro / Anna Mascaró
4 min
L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín

BarcelonaInvestigació policial i terratrèmol polític al voltant de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín. La també presidenta de la Diputació de Barcelona i del PSC –i membre de la direcció del PSOE– ha quedat aquest dijous en llibertat com a investigada després de declarar davant la Policia Nacional en el marc del presumpte cas de corrupció del Consell Esportiu de l'Hospitalet. La unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) creu que podria haver sigut autora de malversació, prevaricació i omissió en el deure de perseguir el delicte, uns presumptes fets als quals ERC s'ha agafat per demanar-li que deixi el càrrec a la Diputació i amenaçar que, en cas contrari, impulsarà una moció de censura. "No dimitiré", ha respost ella en roda de premsa. Marín, que compta amb el suport del partit, ha defensat la seva actuació en relació al cas i reclamarà al jutge que la citi a declarar "com més aviat millor" per explicar "tot el que consideri oportú".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas, de presumpte desviament de subvencions públiques, es va destapar al juny amb diverses detencions motivades per la denúncia del llavors tinent d'alcalde d'Educació, Esports i Joventut, el també socialista Jaume Graells, que en una auditoria havia detectat una "caixa interna" al Consell Esportiu a través de la qual es vehiculaven possibles pagaments fraudulents. La seva denúncia a la Policia Nacional –prèviament ja havia advertit a Marín de la situació– es va saldar amb l'arrest del tinent d'alcaldia i primer secretari del PSC de la ciutat, Cristian Alcázar, del regidor del partit Cristóbal Plaza i del director del Consell Esportiu, Eduard Galí. Investigats pels delictes de malversació de fons públics i de falsedat documental, van ser posteriorment posats en llibertat, mentre que Graells va acabar deixant el govern municipal –mantenint-se com a regidor– al sentir-se "aïllat". Nació Digital va publicar al juliol el contingut de la investigació, que ja acumula una quinzena d'implicats.

L'última ha sigut Marín. Citada pròximament també a la comissió d'afers institucionals del Parlament, aquest matí ha declarat, inicialment com a testimoni, a la comissaria de la Verneda. L'alcaldessa ha estat en "detenció tècnica" durant les tres hores que ha durat la declaració i, posteriorment, ha quedat en llibertat. Durant la roda de premsa que ha ofert al vespre no ha volgut concretar la informació que ha donat a la policia espanyola, però ha definit les preguntes de la UDEF com a "tècniques" i sobre "com funciona" l'Ajuntament. En la seva compareixença, això sí, ha insistit que va reunir-se amb Graells al conèixer les sospites de corrupció, que va traslladar-les a la secretària general de l'Ajuntament "per saber què es podia fer" i que va reclamar que es revisés la documentació per saber si existien "irregularitats" en les relacions econòmiques entre el Consell i l'Ajuntament. També ha detallat que va mantenir "dues reunions successives" amb els dos regidors presumptament implicats en el cas, que li van negar els fets. "Hi havia una confusió terrible entre les versions", ha recalcat.

També ha afegit que va promoure una "una auditoria àmplia" en el si del Consell, una entitat privada sense cap relació orgànica amb l'Ajuntament –ha recordat–, i ha rematat així els arguments per no dimitir. El PSC tampoc va apartar en el seu moment els dos primers regidors detinguts perquè, segons va assenyalar, calia esperar que s'obrís un eventual judici oral –motiu pel qual els estatuts del partit obligarien a suspendre'ls cautelarment de militància–. Després de saber que l'alcaldessa també està formalment investigada, de fet, els socialistes han demanat "respectar la presumpció d'innocència" i han refermat la "total confiança" en la presidenta del partit. "Màxima col·laboració amb la justícia", ha conclòs la formació en un breu missatge a Twitter, el mateix missatge que han transmès fonts del PSOE, que també admetien "sorpresa" per la detenció d'aquest dijous.

Però no n'hi ha hagut prou amb les explicacions i el suport dels seus per aturar els atacs de la resta de partits, marcats per la precampanya de les eleccions catalanes. Els més vehements han sigut els republicans, aliats dels socialistes a l'Estat però competidors directes amb ells a Catalunya. El portaveu d'ERC a la Diputació, Dionís Guiteras, ha demanat la dimissió de Marín com a presidenta de l'ens i ha reclamat a JxCat, que comparteix govern amb el PSC, que se sumi a la moció de censura que impulsaran contra ella. "Cap ciutadà d'aquest país entendria que es mantingués un pacte de govern amb aquestes sospites tan greus", ha assegurat a l'ACN. Amb setze diputats, ERC no té la força necessària per guanyar la moció i, per això, necessita el suport d'altres grups, el qual començaran a buscar a partir d'aquest divendres.

Budó: "ERC i JxCat no sumen"

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja ha deixat clar que "ERC i JxCat no sumarien" en una moció de censura. "Les matemàtiques no donen", ha dit al 3/24 la consellera postconvergent. Partidària que l'alcaldessa doni "explicacions", ha recordat -això sí- que Junts està disposat a "parlar" per "revertir" els pactes que calgui i fer governs independentistes. Fonts de la direcció socialista, en tot cas, no creuen que la investigació en marxa tingui conseqüències per al govern de la Diputació.

Les mateixes fonts, de fet, consideren que el cas no tindrà per a l'alcaldessa gaire més "recorregut" i acusen ERC de "gesticular" de cara al 14-F després d'haver aprovat els pressupostos de Pedro Sánchez a l'Estat. "Els que recriminen a ERC un pacte fals amb el PSC són els que mantenen cada dia un pacte real amb el PSC", deia poques hores abans el portaveu del partit al Congrés, Gabriel Rufián, que advertia d'un hipotètic pacte de JxCat amb els de Miquel Iceta a la Generalitat després dels comicis.

També s'ha afegit a les crítiques Cs, que es disputa el lideratge constitucionalista amb els socialistes. El líder de la formació al Parlament i cap de llista el 14-F, Carlos Carrizosa, ha volgut deixar clar que el PSC està "inhabilitat" per obrir una nova etapa a Catalunya. "La corrupció no és només patrimoni del separatisme: el bipartidisme fa dècades que es lucra amb diners de tots", ha denunciat a Twitter.

stats