Política 08/06/2018

Marta Pascal: "El discurs de Pedro Sánchez sona bé i estem pendents de com es concreta"

Jordi Sànchez creu que "caldrà desfer camins per agafar-ne de nous"

Ara
3 min
Marta Pascal, actual portaveu de CDC / ACN

BarcelonaLa coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que va desenvolupar un paper clau per decantar els vots de la moció de censura a favor de Pedro Sánchez, assegura que el discurs del nou president del govern espanyol "sona bé". En una entrevista a 'El País', Pascal subratlla que el nou inquilí de la Moncloa va parlar de "diàleg" i de "conflicte polític a Catalunya" i assenyala que el seu partit està pendent de veure "com es concreta" el discurs del líder socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La també senadora del PDECat anota que amb el relleu a l'executiu espanyol s'obre una "finestra d'oportunitat" i posa deures a Sánchez: "Hauria d'abordar la situació dels presos polítics i els exiliats". Preguntada per si els seus posicionaments entren en contradicció amb el de Quim Torra o Carles Puigdemont, Pascal afirma que l'independentisme "no sempre s'expressa de la mateixa manera", i tot i admetre que representa un partit independentista, considera que "s'han d'aprofitar certes oportunitats per resoldre políticament la qüestió catalana". A més, deixa clar que el PDECat no va "regalar" els seus vots a la moció de censura, sinó que van servir per "fer fora de la Moncloa els que van apallissar la nostra gent l'1-O i són còmplices de la judicialització del Procés".

Pascal també es refereix als fets d'octubre i reconeix que l'independentisme va cometre "errors" i posa d'exemple el fet de "fixar terminis per a la independència". "Això va tensar molt la presa de decisions", assegura la líder del PDECat, que creu que "cal assumir que un projecte tan important no es pot fer d'un dia per l'altre". També critica que el govern de Mariano Rajoy "no ha volgut parlar i ha deixat la solució als tribunals". "Venen temps de molta responsabilitat", assevera.

En aquest sentit, Pascal defensa que el Govern no ha de deixar "cadires buides" a l'hora d'abordar qüestions que afectin Catalunya. Així, preguntada per si el PDECat ha d'entrar a la comissió sobre la reforma constitucional al Congrés o si la Generalitat ha d'anar a reunions sobre el model de finançament, Pascal respon que la seva formació "serà allà on es defensin els interessos dels catalans". "Això sí, defensarem el que creiem: que Catalunya necessita un estat propi".

D'altra banda, Pascal espera comptar amb més suports al Parlament que en l'última legislatura i va més enllà de la CUP. "Hem d'obrir-nos a buscar pactes amplis, es poden construir majories sòlides amb altres formacions com el PSC o els comuns", assenyala.

Jordi Sànchez: "Caldrà desfer camins per agafar-ne de nous"

Les reflexions sobre el full de ruta del Procés i el nou escenari amb el govern de Pedro Sánchez també han arribat des de Soto del Real. El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha admès que "caldrà desfer alguns camins per agafar-ne de nous" i fa referència a l'oferta de diàleg dels socialistes. "Si és sincera, hi pot haver recorregut. Si és per cobrir l'expedient, no val la pena ni començar", escriu en un fil de piulades. L'expresident de l'ANC enalteix la nova ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet, a qui reconeix la seva capacitat de dialogar i la seva "intel·ligència política".

Mirant cap al futur, Sànchez creu que "farà falta molt de temps, anys, per acomodar els interessos constitucionals de l'estat espanyol i els interessos legítims de Catalunya en l'exercici del dret a l'autodeterminació". "Les estacions de pas poden ser diverses, però no hi ha solució sense que les urnes parlin", puntualitza.

stats