Política 05/03/2017

Mas assegura que una Catalunya independent serà un "aliat de confiança per a l'OTAN al Mediterrani"

L'expresident de la Generalitat considera que seria un "fracàs" si hi hagués unes noves eleccions autonòmiques i preveu decidir si es presentarà un cop sàpiga la sentència del 9-N

Agències
2 min
L'expresident de la Generalitat Artur Mas a la conferència a la Harvard Kennedy School

BarcelonaEn la segona conferència que l'expresident de la Generalitat ha impartit a Harvard, Artur Mas ha garantit que una Catalunya independent complirà amb els compromisos de l'OTAN i serà un "aliat de confiança al Mediterrani". "Catalunya està preparada per participar en les institucions multilaterals i ser un aliat sòlid en els reptes globals d'Occident i del sud d'Europa", ha defensat Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a l'expresident, Catalunya és també un "aliat clau per estabilitzar la riba sud del Mediterrani". Com? Mas ha explicat que caldria que un futur estat català incrementés les relacions econòmiques i comercials i que promogués que Europa s'involucrés més en països com el Marroc o Tunísia. En aquest sentit, Mas considera que Catalunya "ajudarà a configurar una nova i més eficient Unió Europea".

Per aquest motiu, l'expresident de la Generalitat ha qualificat el procés català "d'oportunitat per demostrar com els conflictes territorials es poden solucionar democràticament". Avui dia, ha dit, "a Occident, les urnes són més importants que les armes" i ha volgut deixar clar que el sobiranisme és un moviment "profundament proeuropeu".

De totes maneres, Mas no s'ha pogut escapar d'alguna crítica. Va ser durant la pregunta que va formular la vicedelegada de la Unió Europea a Washington, Caroline Vicini, quan va voler deixar clar que en cas que hi hagi independència "Catalunya no formaria part de la Unió Europea" i que haurien de ser els estats membres qui reconeguessin l'estat català després d'un llarg procés. Mas, però, va respondre que no hi ha cap precedent com el de Catalunya i que tots els ciutadans catalans volen continuar sent europeus.

Unes eleccions autonòmiques serien un "fracàs"

Mas ha tornat a explicar que encara no ha decidit si es tornarà a presentar en unes futures eleccions, però preveu fer-ho un cop es faci pública la sentència del 9-N. "Estic en un procés judicial i em poden inhabilitar", ha assenyalat. En declaracions a TV3, l'expresident ha volgut assenyalar el "fracàs" que suposarien unes noves eleccions autonòmiques i ha reflexionat que si finalment hi ha unes eleccions constituents, "la llei espanyola no estarà en vigor".

stats