Política 28/11/2016

Mas avisa els empresaris que caldrà una "mobilització permanent" per garantir el referèndum

L'expresident diu que el diàleg amb l'Estat només serà possible "sense condicions ni línies vermelles" i creu que la negociació serà després del referèndum perquè el "no acord" no afavoreix ningú

Laia Vicens
4 min
L'expresident de la Generalitat Artur Mas, durant el seu discurs a la Llotja de Mar

BarcelonaEl president d'Òmnium, Jordi Cuixart, va avisar els milers de persones que es van concentrar, el 13 de novembre, en favor dels càrrecs electes investigats que arribava l'hora de la "mobilització permanent". La mateixa expressió ha fet servir aquest dilluns l'expresident de la Generalitat i líder del PDECat, Artur Mas. El destinatari del missatge, però, és del tot diferent: aquest cop, l'avís que el 2017 serà un any de "màxim conflicte institucional amb l'Estat" ha sigut per a l'empresariat català, que s'ha congregat a la Llotja de Mar per acudir a un dinar convocat per la Cambra de Barcelona. En aquest context, Mas ha dit que des d'ara fins que arribi el xoc institucional per la celebració del referèndum, la societat catalana també "haurà de jugar les seves cartes", que passen per una societat civil "organitzada i mobilitzada" no només un dia "puntual", sinó a través d'una "mobilització permanent". Un as a la màniga que, ha recordat, tindrà una "repercussió mediàtica a nivell internacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mobilització constant al carrer anirà en paral·lel amb la feina parlamentària. L'expresident ha explicat que el Parlament aprovarà l'any que ve "el marc legal" necessari per constituir "el futur Estat català", en relació amb la llei de transitorietat jurídica, i es convocarà el referèndum, que Carles Puigdemont va anunciar per a la segona quinzena de setembre. "Això passarà", ha avisat, i també ha deixat clar que el govern espanyol intentarà frenar aquests passos de la mà del TC. Serà aleshores quan es produirà el gran xoc institucional.

I és que, per a Mas, aquesta mobilització permanent no vol dir fer petits actes de desobediència, com vol la CUP, perquè els considera "altament ineficaços" des del punt de vista de la reacció de l'Estat i perquè no és partidari de "forçar situacions d'inseguretat jurídica personal o empresarial", un fet que seria un "error estratègic i un tret al peu del món sobiranista". En aquest punt, ha llançat dos avisos a la CUP: Mas ha dit que el referèndum es farà "amb tots els ets i uts o no hi haurà referèndum" i ha indicat que "si algú dins del món sobiranista té la temptació de jugar la carta de la inseguretat jurídica, n'hi haurà d'altres que ho impedirem". De fet, Mas ha explicat que a partir d'ara seran claus la capacitat de resistència de la societat civil i la unitat de les forces sobiranistes.

"L'escenari de la no-negociació no és realista"

Així, ha dit que la negociació real amb l'Estat arribarà quan Catalunya "hagi acumulat força suficient per arribar a construir el seu propi estat", un escenari que ha donat per descomptat i que ha situat després del referèndum. "L'escenari de la no-negociació no és realista, perquè les conseqüències d'un no acord no són assumibles ni per Europa, ni per Espanya, ni per Catalunya", ha argumentat, i ha assegurat que "no volem un referèndum per guanyar-lo i tirar pel dret, sinó per guanyar-lo i seure a negociar". En insistir que sense un acord la situació serà "insostenible", Mas ha dit que el diàleg i la negociació dependrà de "l'acumulació de forces" del sobiranisme català.

I quina és la propera prova de foc de la unitat sobiranista? Els pressupostos. En aquest punt, Mas ha alertat la CUP que el referèndum no es convocarà si no s'aproven els pressupostos. Al seu parer, i després d'una negociació "que no ha sigut fàcil", creu que el projecte pressupostari "té un aire diferent" i que "es podrà arribar a un acord". "Pressuposo que hi haurà pressupost", ha dit, i ha recordat als cupaires que "els errors es poden esmenar". "Si la CUP va deixar de complir un acord però ara el compleix, millor, encara que sigui tard", ha afegit.

Així, si la CUP veta els pressupostos, ha dit Mas, també estaria vetant el referèndum. No seria l'única manera d'avortar la convocatòria de la votació. L'expresident ha dit que, encara que és "altament improbable", si l'Estat accepta una negociació sobre el referèndum (sobretot pel que fa la data) i si fa una millora de l'autogovern i la posa a votació de la ciutadania caldria reconsiderar els plans del Govern.

Segons Mas, aquestes dues opcions són pràcticament descartables perquè el govern espanyol, amb el suport del PSOE i Ciutadans, ha vetat qualsevol opció de fer un referèndum per solucionar el conflicte català. En aquesta línia, el líder del PDECat ha assegurat que "la condició perquè el diàleg sigui útil és que no hi hagi condicions". Així, ha defensat que l'Estat hauria d'acceptar que la part catalana plantegi el dret a decidir i el referèndum "com a objectiu i solució" i negociar-ho "sense línies vermelles" i que la part catalana accepti, al seu torn, que el govern central està "en contra de la independència".

Incògnites sobre el seu futur

Mas ha protagonitzat el dinar de la Cambra de Comerç just el dia que fa 6 anys que va guanyar les eleccions que el durien, per primera vegada, a la presidència de la Generalitat. En arrancar l'acte, el president de l'entitat, Miquel Valls, ha preguntat a Mas si es presentarà a les properes eleccions a la Generalitat. Mas no ha sigut gens clar. "En circumstàncies normals, jo no m'hauria de tornar a presentar, i jo espero que les circumstàncies siguin normals", ha dit, i ha afegit que encara és possible "preveure" escenaris electorals que requereixin candidatures "més complexes".

stats