Política 05/03/2016

Mas: "Si Espanya fos Catalunya, el president espanyol estaria pensant a fer un pas al costat"

Puigdemont veu amb molta preocupació el "període d'incertesa" obert a l'Estat amb el bloqueig de la investidura

Oriol March
3 min
Artur Mas i Sergi Miquel, president de la JNC, en un acte de les joventuts del partit

BarcelonaEl president de Convergència, Artur Mas, ha dedicat la part final del seu discurs davant la JNC aquest dissabte a referir-se al bloqueig que hi ha a Espanya. "Si Espanya fos Catalunya, el president espanyol estaria pensant a fer un pas al costat. I si Espanya fos Alemanya, ja hi hauria una gran coalició", ha assegurat el president de CDC, que ha situat el referèndum a Catalunya com el gran escull entre el PSOE i Podem. "La majoria d'esquerres no és operativa" perquè "no es volen parlar, cosa molt progressista", ha considerat l'expresident de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu successor en el càrrec, Carles Puigdemont, ha valorat la situació oberta a Madrid des de Rialp. Ha assegurat que des del govern català es veu amb molta preocupació el "període d'incertesa" que es viu a l'estat espanyol després de la investidura fallida de Pedro Sánchez. Puigdemont lamenta que els partits espanyols, "en lloc de dialogar i conviure políticament entre ells" per arribar a un acord com s'ha fet a Catalunya, només es dediquin a "tirar-se els plats pel cap, a fer impossible allò que és una necessitat per a la gent, que és que hi hagi un govern que funcioni".

Forcadell i el record de Catalunya

També s'ha referit a la situació la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que veu "complicat" que de les negociacions entre els partits espanyols n'acabi resultant un govern "dialogant" amb qui es pugui pactar un referèndum per a Catalunya: "És el que ens convindria, però ho veig realment complicat", ha manifestat Forcadell. Sobre la situació política a l'estat espanyol, la presidenta de la cambra no s'aventura a assegurar que hi haurà noves eleccions al juny i recorda que a Catalunya es va signar l'acord d'investidura "només dos dies abans" que expirés el termini: "Nosaltres vam estar igual i al final vam tenir govern. Tot és possible, encara. Hem viscut aquesta situació i l'entenc".

Tardà, la gran coalició i Colau

Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, ha assegurat que la seva visió és que finalment es posaran d'acord PP, PSOE i Ciutadans. "Els uneix la negació a atribuir la condició de nació a Catalunya", ha apuntat Tardà, mentre que Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha advertit al PSOE que no es pot governar "d'esquena" a Catalunya.

Refundació en marxa

Mas ha apuntat que el partit ha d'aprofitar les "coses bones" que té el partit actualment de cara al procés de refundació en marxa. "Tot allò que funciona s'ha de mantenir", ha indicat, al mateix temps que situava les decisions que es prendran com a claus per a les "futures generacions". En aquest sentit, ha demanat a la militància que participi en el procés 'Torn obert' per traçar el rumb del partit. També ha volgut avisar que si Convergència no influeix en la futura constitució catalana, hi prevaldran "idees comunitàries".

"A la Catalunya dels últims 40 anys no hi ha hagut cap partit més decisiu que Convergència. Qui ha tingut un esperit constructiu més gran hem estat nosaltres, però això no és per sempre. Com totes les coses significatives, s'ha de qüestionar amb esperit de ser millors. Es tracta de canviar tot allò que calgui per fer una millor feina. Tot allò de bo que té CDC ho hem de valorar i aprofitar. Es tracta de repensar-ho tot, no de carregar-s'ho tot", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, que ha avisat que "tornaran a sorprendre en positiu" les decisions que prengui la formació.

La visió de la JNC

Sergi Miquel, secretari general de la JNC, ha assegurat que la branca juvenil de CDC "no dedicarà ni un minut" a influir en qui ha de ser el futur secretari general de la formació. "El debat de les idees s'ha de desvincular del debat dels noms", ha considerat Miquel, que ha reclamat "lideratges horitzontals". En aquest sentit, ha apostat per un òrgan directiu més reduït que reti comptes directament a la militància.

"Sembla tan injust com necessari que les persones investigades [per casos de corrupció] siguin apartades", ha indicat Miquel sobre els presumptes casos de males pràctiques que afecten la formació.

Judit Cabana, coordinadora de la JNC al congrés de Convergència, ha reclamat un "empoderament de les bases" en el marc d'un nou partit que celebri primàries i separi els càrrecs interns del Govern. "Cal fer consultes obertes a la militància en lleis de transcendència", ha defensat Cabana, que ha demanat també que les dones se sentin "còmodes" dins la nova estructura.

stats