NOMENAMENT
Política 26/01/2016

Mascarell accepta ser el delegat de la Generalitat a Madrid

F.c.
2 min
Ferran Mascarell quan era conseller de Cultura del govern d’Artur Mas.

MadridL’exconseller de Cultura Ferran Mascarell serà el nou delegat de la Generalitat a Madrid. Ahir va acceptar l’oferiment que li va fer la setmana passada el nou president Carles Puigdemont per ocupar aquesta plaça, que fa mesos va deixar vacant el diplomàtic Josep Maria Bosch, home de confiança de Josep A. Duran i Lleida, després del trencament de la federació que formaven Convergència i Unió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mascarell arriba a la delegació de la capital espanyola amb l’encàrrec de donar-li més perfil polític i explicar-se a fons, en un moment en què les relacions amb el govern en funcions del PP són més difícils que mai, amb el projecte independentista català de fons. Ben connectat amb els cercles intel·lectuals d’esquerres després d’anys al capdavant de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, l’exconseller estarà ara al capdavant de la delegació política, cultural i turística catalana al carrer Alcalá. El juny de l’any passat, en l’acte de celebració del desè aniversari d’aquest espai, Mascarell va defensar -davant de representats de l’executiu espanyol- que la pugna entre Catalunya i l’Estat és política: “Acabi com acabi el debat polític, l’amistat cultural perdurarà, perquè la cultura és riquesa”, va dir un dels homes amb més altura intel·lectual de l’entorn de Mas.

Un canvi més enllà de les cares

La delegació a Madrid depèn de la conselleria de Presidència, dirigida per Neus Munté (la resta de delegats territorials pengen de la vicepresidència que lidera Oriol Junqueras, i els de l’estranger de Raül Romeva), i entre les seves funcions principals hi ha la de representar de manera permanent la Generalitat a la capital espanyola. Mascarell, doncs, haurà d’estar en sintonia amb el full de ruta independentista del govern de Junts pel Sí. Fins ara, a Madrid no hi havia hagut un delegat favorable a l’estat propi. Bosch va agrair, a la seva carta de comiat, “la confiança” de Mas, però va ser lleial a Duran quan els alts càrrecs d’Unió van sortir del Govern. Els seu antecessor va ser Jordi Casas, veterà polític democristià, favorable a bastir ponts entre Barcelona i Madrid i a implicar-se en la governabilitat d’Espanya.

stats