Política 15/07/2019

Mena, a Sánchez: "Li demano que es deixi d'excuses i faci política"

El diputat ha apel·lat als acords entre comuns i socialistes a Barcelona i les Balears com a exemple

Ruth Pérez Castro
3 min
Mena (Comuns), a Sánchez: "Li demano que es deixi d'excuseses i faci política"

BarcelonaA tan sols set dies del ple d'investidura a les Corts espanyoles i sense pacte que garanteixi al president espanyol en funcions revalidar el càrrec, En Comú Podem llança una petició a Pedro Sánchez. "Li demano que es deixi d'excuses i gesticulacions i que faci política", ha deixat anar el diputat de la formació Joan Mena: "Li demano que ens asseguem en una taula i negociem els acords per arribar a un govern que blindi els pactes d'extrema dreta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que aquest dilluns al matí Sánchez hagi anunciat que "havia donat per trencades" les converses amb Unides Podem, els comuns han reblat: "És difícil trencar unes negociacions que ni tan sols han començat". En aquesta línia, la formació ha carregat contra l'executiu socialista, a qui ha instat a "deixar de trucar a la dreta", en al·lusió a Ciutadans, i a escoltar el que li va cridar el carrer el 28 d'abril, "Amb Rivera no". "Que escolti també el CIS de l'altre dia", ha apuntat Mena, recordant que l'opció preferida entre els espanyols era un govern de coalició entre el PSOE i Podem. "Sánchez sap que hi ha dues alternatives", ha insistit Mena: "La que volen Mariano Rajoy, la CEOE i l'Íbex-35 amb Ciutadans, o la via progressista que li van demanar els votants el 23 d'abril i que agrada a sindicats i col·lectius feministes i LGTBI".

Des de Catalunya en Comú s'han mostrat "especialment preocupats" per la que han considerat una "deriva de persecució als col·lectius vulnerables" que han pres els governs de dretes. "Avui és molt important que tinguem un govern progressista que blindi els drets de la ciutadania i que aposti clarament per la igualtat real", ha defensat Mena, que ha aprofitat l'ocasió per denunciar i condemnar l'agressió sexual múltiple que s'hauria perpetrat contra una menor a Manresa diumenge passat de matinada.

L'exemple de Barcelona

En aquest sentit, el diputat de Catalunya en Comú ha apel·lat als pactes a què la seva formació va arribar amb els socialistes després del 26 de maig en ciutats com la de Barcelona i a les Illes Balears i ha instat Pedro Sánchez a "prendre'ls com a exemple". "A Barcelona no ens va passar pel cap donar càrrecs tècnics o de sotagovern al PSC", ha advertit Mena, en al·lusió a les paraules que el mateix president en funcions va pronunciar la setmana passada sobre l'eventual paper que Podem podria desenvolupar al nou govern.

Sigui com sigui, Mena ha posat en valor la decisió de la "formació germana" –en referència a Unides Podem– de consultar les bases sobre el pacte d'investidura amb el PSOE. "És una bona notícia que els partits consultin les bases. En altres forces no hi ha tradició de fer-ho i és positiu", ha explicat, tot i que ha sentenciat: "A nosaltres ens hauria agradat consultar sobre les bases programàtiques, però el PSOE no ha volgut parlar de programa".

"Picabaralla de Govern"

En clau catalana, Mena ha lamentat que el president Quim Torra hagi rebutjat convocar eleccions. Una decisió que, juntament amb la resposta dels republicans –de la mà de l'exdiputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, a través del seu compte de Twitter– ha qualificat de "nou exemple de la picabaralla interna del Govern". "Semblava que les discrepàncies entre JxCat i ERC havien arribat al seu punt àlgid la setmana passada amb la Diputació de Barcelona", ha reflexionat, tot i que ha pronosticat: "En viurem nous episodis".

stats