Política 29/04/2018

Millo diu que el 155 es podria continuar aplicant de manera "focalitzada" amb el nou Govern

El delegat del govern espanyol adverteix que el futur executiu s'haurà de cenyir a la "legalitat"

Efe
2 min
Enric Millo és un dels homes forts del partit d'Alícia Sánchez-Camacho.

BarcelonaEl delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha garantit aquest diumenge que el nou Govern no podrà reobrir el Diplocat ni tampoc podrà "gastar diners públics amb finalitats il·legals", i ha advertit que, si fos necessari, s'aplicaria l'article 155 de manera "focalitzada, amb una cirurgia més fina", tot i que "no és l'objectiu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Millo ha destacat que el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com a Diplocat, creat pel Govern d'Artur Mas i potenciat durant la fase culminant del procés independentista sota el mandat de Carles Puigdemont, tenia "una importància molt rellevant perquè responia a un objectiu molt pervers, que era la internacionalització del conflicte".

El govern de la Generalitat, ha dit, pretenia "generar un conflicte prou gran perquè, un cop es produís la col·lisió amb l'Estat, tingués una repercussió internacional", i va invertir "molts diners públics" en un objectiu "fora de la llei".

Una de les mesures que es van posar en marxa amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució va ser crear un "òrgan liquidador" del Diplocat, que finalment ha quedat desmantellat aquest mes d'abril.

Millo ha assegurat que "es pot garantir que això no tornarà a passar": "L'Estat de dret ha demostrat que té resposta per a quan això passa. Quan algú l'ataca, es defensa amb contundència. Vull pensar que no tornarà a haver-hi la temptació d'un nou Govern d'emprendre accions en el mateix sentit. Però si això passa, la reacció serà exactament la mateixa", ha afegit.

"No és que la Generalitat de Catalunya no pugui tenir relacions exteriors: totes les comunitats autònomes en tenen, però són de caràcter legal i amb finalitats constitucionals, per dinamitzar l'economia, per afavorir les exportacions, per atreure inversions estrangeres", ha argumentat.

Millo ha subratllat que, en el futur, "l'article 155 de la Constitució es podria aplicar de moltes maneres" si fos necessari per frenar decisions del Govern que xoquin amb la legalitat.

"Per tornar a aplicar aquest article no cal tornar a cessar tothom: es pot aplicar focalitzadament, amb una cirurgia més fina, en funció de les necessitats que hi hagi", ha assenyalat, abans d'afegir: "No és el nostre objectiu, però no es pot descartar".

Segons el delegat del Govern a Catalunya, "hi ha dues coses molt importants que no tornaran a passar". La primera és que "no s'emprendran projectes des de la Generalitat que tinguin com a finalitat trencar amb la legalitat democràtica vigent, perquè el nou Govern ja sap quines conseqüències porta i seria absurd tornar a emprendre el mateix camí, que s'ha demostrat que és un carreró sense sortida".

I la segona és que "no es tornaran a gastar diners públics amb finalitats il·legals, perquè les mesures de control plantejades per garantir que la tresoreria de la Generalitat es dedica al que s'ha de dedicar són anteriors a l'aplicació d'article 155", i se seguiran aplicant "mentre es consideri necessari".

"S'aixecaran quan el funcionament diari de les finances de la Generalitat demostri que es pot recuperar tota la confiança en la responsabilitat dels gestors. És una decisió que prendrà en el seu moment el ministeri d'Hisenda", ha recalcat.

stats