Política 08/05/2019

El PSOE vol Miquel Iceta de president al Senat

El líder del PSC primer ha de ser nomenat senador per designació autonòmica en lloc de Montilla

Dani Sánchez Ugart / Marc Toro
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, a la Festa de la Rosa de Montmeló aquest dissabte

MadridEl PSOE vol que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sigui el nou president del Senat en la nova legislatura que arrencarà el 21 de maig, amb la conformació de les Corts, segons han confirmat a l'ARA fonts socialistes. L'actual diputat al Parlament de Catalunya ja ha rebut la proposta del govern espanyol en funcions de Pedro Sánchez. Iceta, però, primer ha de ser nomenat senador per designació autonòmica abans de ser ungit president, ja que no es va presentar a les llistes per a la cambra alta espanyola. Un tràmit que, ara per ara, no té garantit que pugui superar perquè de moment no té els suports parlamentaris necessaris per ser designat senador.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE va obtenir majoria absoluta en les eleccions al Senat del 28 d'abril, motiu pel qual el partit pot triar el president de la cambra i tindrà la majoria de la mesa. Aquest mateix dimecres a la tarda, els socialistes catalans reuniran la seva executiva ampliada per tractar la qüestió.

El paper del Senat espanyol va agafar una nova volada en la legislatura passada, amb l'aplicació del 155, que requeria l'aprovació de la cambra alta, en què el PP tenia majoria absoluta i va obtenir el suport dels socialistes i de Ciutadans per suspendre l'autonomia catalana com a resposta al referèndum de l'1-O i els fets posteriors. Entre els objectius que s'ha marcat el govern de Pedro Sánchez de cara a la pròxima legislatura, no hi ha tornar a aplicar aquest article de la Constitució, però sí fomentar el diàleg territorial a través de la cambra baixa, que sobre el paper és la de representació de les autonomies.

Miquel Iceta és una de les veus amb més accent federalista de l'òrbita del PSOE, i tot i que el PSC és formalment un partit diferent dels socialistes espanyols ha tingut una forta influència sobre Pedro Sánchez en la política territorial, especialment sobre la qüestió catalana. Després de les eleccions del 28-A es va descartar com a ministre i va afirmar que la seva carrera política continua sent a Catalunya: "Jo no, fins que no arribi a president de la Generalitat no pararé".

En aquest sentit, i després d'haver acceptat la proposta de Sánchez de presidir la cambra alta, si finalment Iceta arriba a la presidència del Senat continuarà exercint com a primer secretari del PSC, segons indiquen fonts socialistes. També mantindrà el seu escó de diputat al Parlament de Catalunya i, per tant, compaginarà els tres càrrecs.

Tràmit d'urgència al Parlament

Per poder ser escollit president, doncs, Miquel Iceta abans haurà de ser escollit senador de designació autonòmica pel Parlament. Això vol dir que l'expresident de la Generalitat José Montilla –que és qui fins ara ocupava aquesta plaça– ha deixat el càrrec en les últimes hores perquè la cambra catalana pugui passar a votar el dirigent socialista.

Montilla ha formalitzat la seva renúncia al càrrec i l'ha transmès a Torrent, ja que era senador per designació parlamentària i ocupava el càrrec en representació de la cambra catalana des del 2011. De tota manera, Iceta encara no té garantits els suports parlamentaris necessaris per ser designat. De fet, ERC ja ha avisat que, de moment, no té previst votar-hi a favor.

stats