Política 18/08/2014

Iceta encarrega a Ros i Balmón el manifest de la Diada, en què el PSC demanarà "unitat" als catalans

El primer secretari del PSC diu que els socialistes cridaran a "celebrar" l'Onze de setembre i "fer gala de la catalanitat i el patriotisme" en tot tipus de mobilitzacions

Acn
2 min
Miquel Iceta i Àngel Ros / ACN

BarcelonaEl PSC vol que la propera Diada sigui la de la "unitat" de tots els catalans, i per això el primer secretari socialista, Miquel Iceta, ha encarregat al president del partit, Àngel Ros, i al secretari de Coordinació Institucional, Antoni Balmón, que preparin conjuntament el manifest del partit per a l'Onze de Setembre fent aquesta crida. Així ho ha explicat Iceta en una entrevista a l'ACN, on també ha detallat que el PSC reclamarà als catalans que treguin la senyera al balcó per la Diada i animarà els seus militants a "celebrar" i "fer gala de catalanitat i patriotisme" participant de les mobilitzacions que considerin oportunes, siguin del signe que siguin. La direcció del PSC aprovarà el manifest entre finals d'agost i principis de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la possibilitat que afiliats del PSC acudeixin a la V de la diada, organitzada per l'ANC i Òmnium, o que altres participin a l'acte de Societat Civil Catalana a Tarragona, Iceta assegura que "al PSC ningú s'ha de veure obligat a fer una cosa o la contrària, ni a comunicar a la direcció si va a una manifestació". I és que Iceta prefereix que els socialistes participin en aquests o altres actes abans que no commemorin la Diada de cap manera i les celebracions quedin en mans d'altres col·lectius. "És la Diada nacional de Catalunya. És un dia per celebrar, per recordar, de lluita i reivindicació. I es pot expressar de moltes maneres. Hi haurà qui pensi que la manera d'expressar la reivindicació d'un nou acord amb la resta d'Espanya és afegir-se a mobilitzacions com la V, altres, posar senyeres als balcons, participar dels actes institucionals o altres maneres", com l'acte de Tarragona, "on hi haurà militants que se sentin també cridats a participar".

"Nosaltres aquest any demanarem als ciutadans, i especialment als socialistes, que celebrin la Diada, que facin gala del seu patriotisme, de la seva estima al país, de la seva voluntat d'avançar en l'autogovern. I a més, que ho facin des de les múltiples formes que la societat catalana té d'expressar aquests sentiments", ha concretat Iceta, tot afegint que el fet que el PSC "no organitzi cap manifestació reivindicativa no impedeix que els seus militants participin en les que tinguin per convenients. Algunes d'un sentit, altres d'un altre".

Per Iceta, la Diada "ha de ser un factor d'unió dels catalans, pensin com pensin". "Hi ha catalans que són independentistes, i altres que no. Uns que volen una consulta i altres que no ho veuen bé. Volem que sigui la Diada de tots els catalans, la Diada nacional de Catalunya", ha assegurat.

I és per això que Iceta ha avançat que el manifest que preparen Ros i Balmón farà referència explícita a aquesta "unitat" i, a més, demanarà que es mostri penjant senyeres als balcons de les cases. "Ens agradaria que la majoria posés la bandera catalana al balcó, perquè és una celebració que ens convoca a tots", ha remarcat, i ha afegit que "la senyera és la bandera del nostre país, la que ens ha unit a tots".

En aquest sentit, ha criticat "l'interès d'altres de buscar altres banderes que no ens uneixen a tots". Tot i això, Iceta no pretén censurar l'ús d'altres ensenyes, i per això veu amb bons ulls que al costat de la senyera "cadascú pengi la que més li agradi". "Quan demanem que utilitzin la senyera, demanem que utilitzin la bandera del nostre país, però no vol dir que no n'hi hagi d'altres", ha conclòs.

stats