Política 09/09/2019

Montilla avisa l’independentisme que tothom haurà d’acatar la sentència del Suprem

L’expresident lamenta que la Diada s’estigui convertint en "l’expressió d’una part del país"

Ara
2 min
José Montilla, durant l'entrevista amb l'ARA / PERE VIRGILI

BarcelonaLa Diada d'enguany ve marcada per la proximitat de la sentència del Tribunal Suprem en el judici al Procés. L'independentisme hi arriba dividit, però amb la voluntat de convertir aquest Onze de Setembre en una nova mobilització massiva que doni una empenta al full de ruta unitari que encara no han tancat partits i entitats. La resposta a la sentència a través, com a mínim, de la desobediència i la protesta comença a prendre cos i, en aquest context, l'expresident de la Generalitat José Montilla llança un avís per remarcar que tothom ha d'acatar les decisions dels jutges. "En una societat democràtica com la nostra cal acatar les sentències dels tribunals de justícia. De tots els tribunals i per a tots els casos jutjats", manifesta en una declaració institucional amb data de 6 de setembre amb motiu de la Diada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montilla accepta que hi pugui haver mostres de desacord, crítiques i recursos a instàncies judicials europees, però no admet que es pugui parlar de no acceptar la sentència, com ha expressat en repetides ocasions el president del Govern, Quim Torra.

"El fracàs de la política ens va portar a la via judicial. Les togues van substituir el debat i la iniciativa política. L’endemà de la sentència, sigui quin sigui el seu contingut i el seu abast, la política ha de recuperar el seu paper", apunta l'expresident. Ell no preveu cap altra via que la del diàleg entre institucions, però no pas per assolir un referèndum d'autodeterminació, sinó per consolidar l'encaix de Catalunya a l'Estat: "Tothom s’ha de convèncer que no hi ha altra via que buscar un nou acord per reforçar l’autogovern de Catalunya i els canvis necessaris en l’ordenament constitucional".

"El Procés no ha aportat res positiu per a la societat"

El "fracàs" de la via unilateral per la qual va optar la Generalitat la tardor del 2017 demostra, segons ell, que "mai més no es pot caure en l’error de creure que saltar-se el marc jurídic és un bon camí". Montilla considera que hi ha "solucions" possibles a través de la negociació institucional i critica els dirigents independentistes per haver promogut un Procés "que no ha aportat res de positiu per a la societat catalana". "No estem millor. Ni tenim més i millors competències i recursos per a les polítiques públiques que el país necessita, ni la societat catalana està més cohesionada, ni els anhels compartits d’un autogovern més sòlid i eficaç s’han obert camí", apunta.

L'expresident, que va deixar de ser senador –tot i que no ho tenia previst– quan el PSOE va voler situar Miquel Iceta en la presidència del Senat, demana, a més, que els símbols que han de representar tots els catalans ("la senyera, la Generalitat i l’Estatut") no es facin servir només per representar una part de la ciutadania. Precisament el seu partit, el PSC, s'ha desmarcat dels actes institucionals de la Generalitat, que tindran els presos polítics com a protagonistes, perquè considera que no es respecta la "pluralitat" del país.

stats