Política 23/05/2018

Mor Pep Ribas, el creador de l'estelada vermella

Històric del PSAN i d'Iniciativa, va confeccionar la primera bandera amb una estrella vermella

Ara
2 min
Mor Pep Ribas, el creador de l'estelada vermella

BarcelonaPep Ribas va ser la persona que va posar per primera vegada una estrella de color vermell a l'estelada. Va ser un Onze de Setembre de 1969, quan ell i altres companys van cosir-hi un triangle blanc amb una estrella vermella i van penjar l'estelada al campanar de l'església del barri del Congrés de Barcelona. Per aquesta acció, van ser detinguts i condemnats per desordres públics, segons explica l'exdiputat d'ICV al Parlament Jaume Bosch, que el coneixia molt bé perquè Ribas va ser militant de la formació ecologista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ribas, però, va començar militant al PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional), el partit que va fer-se seva l'estelada amb l'estrella vermella. Després de l'escissió que va patir la formació, Ribas va passar a Nacionalistes d'Esquerra i més endavant, amb el naixement d'ICV l'any 1987, es va incorporar a l'agrupació local del partit a l'Hospitalet i, a més, va ser un dels fundadors de CCOO d'aquesta ciutat.

L'origen de l'estrella vermella a l'estelada té una vinculació directa amb el naixement del PSAN. De fet, va ser arran de la ideologia marxista del partit que van decidir impulsar l'estrella vermella a l'estelada. El PSAN no se sentia representat per l'estelada amb el triangle de color blau perquè el consideraven de dretes, per això van decidir substituir-lo per un triangle blanc amb l'estrella vermella. Un color que es vincula amb els moviments populars d'alliberament nacional de Cuba o del Vietnam.

Del fons blanc al groc

La primera estelada que va penjar Ribas no era del color groc que es coneix actualment, sinó que el triangle de fons era blanc. I aquest color es va mantenir fins a finals dels anys 70. Segons l'historiador Roger Buch, l'any 1976 el PSAN va decidir canviar el blanc de fons pel groc, per una qüestió de "comoditat" i que la bandera tingués dos colors. Tot i que durant uns quants mesos van conviure les tres estelades –la del triangle blau, la del triangle groc i la del triangle blanc–, a finals dels anys 70 l'estelada amb el triangle groc i l'estrella vermella es va imposar al fons blanc.

Ribas, però, no era partidari de canviar el fons blanc pel groc, segons explica l'encara dirigent i membre del PSAN, Pep Guia. "Ell era partidari del fons blanc", diu Guia, que explica que Ribas ho justificava pel fet que la del fons blanc va ser la primera estelada amb l'estrella vermella que es va penjar públicament, l'any 1969.

Aquell any, Ribas va penjar aquesta primera estelada diferent de la del triangle blau, però segons explica Joan Crexell a 'Origen de la bandera independentista' aquest històric militant del PSAN ja va dissenyar la capçalera de la revista clandestina del partit anomenada 'Lluita', en la qual va aparèixer, en blanc i negre, una bandera independentista amb l'estel fosc, que representava el color vermell.

stats