Política 11/04/2017

Puigdemont reuneix JxSí, la CUP i Forcadell per posar rumb al referèndum

La trobada ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda a la Casa dels Canonges i hauria servit per reclamar unitat entre els actors independentistes, segons avança La Vanguardia

Gerard Pruna
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras

BarcelonaCimera al Palau de la Generalitat per posar rumb al referèndum. Segons avança La Vanguardia, Carles Puigdemont ha reunit aquesta tarda JxSí, la CUP, Carme Forcadell i els consellers Oriol Junqueras i Raül Romeva a la Casa dels Canonges per abordar la celebració de la consulta, després que el Parlament hagi aprovat els pressupostos i s'hagin accentuat els embats judicials i de l'estat espanyol contra l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la coalició independentista, han assistit a la trobada el president del grup parlamentari, Jordi Turull, i la portaveu, Marta Rovira. Per part de la CUP, ho han fet la presidenta del grup parlamentari i la portaveu, Mireia Boya i Anna Gabriel, i el portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat.

Tot i que els protagonistes no han fet declaracions a la sortida de la reunió, Puigdemont hauria demanat unitat, discreció i coordinació davant la tessitura actual i evitar mostres de divisió entre els actors independentistes. Una d'elles, la que avança avui l'ARA en relació a la compra de les urnes pel referèndum. A més, també s'hauria intentat llimar asprors entre el PDECat i la CUP, després de les exigències dels anticapitalistes per fixar data i pregunta de la consulta.

En la línia del missatge del Govern

Superar les dificultats tant internes com externes: aquest ha estat el missatge de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, després de la reunió del consell executiu d'aquest dimarts. Munté ha refermat la voluntat del Govern de dur a terme el referèndum i s'ha mostrat convençuda que l'executiu "anirà superant entrebancs". "Anem i anirem superant aquestes dificultats" i cada vegada "estarem més preparats", ha afirmat.

Tal com ha avançat l'ARA, hi ha divisió a l'executiu català sobre com i quan es durà a terme la compra d'urnes. Mentre que el departament de Vicepresidència dies enrere ja va fer l’encàrrec verbal a Governació perquè liciti el contracte que ha de permetre comprar les urnes del referèndum –unes 8.200 si se segueix la mateixa estructura que en unes eleccions–, la conselleria exigeix que se li sol·liciti per escrit.

En el rerefons del debat hi ha dos factors: la pressió judicial per part de l'Estat a cada pas de l'independentisme –avui mateix el Govern ha estat notificat de la suspensió per part del TC de les partides pel referèndum–, i els recels mutus entre PDECat i ERC, que en privat s’acusen de no estar disposats a arribar fins al final en la convocatòria del referèndum per por d’inhabilitacions.

Davant d'aquesta situació, Munté ha fet una crida al Govern a tancar files i a treballar amb discreció. Així, davant les preguntes dels periodistes ha rebutjat detallar si l'executiu català ha abordat aquest dimarts com s'actuarà davant la compra de les urnes i com es durà a terme el referèndum malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès les partides per celebrar-lo. "No ens consta que el govern espanyol exposi públicament quin és el seu pla ni que se'ls hi pregunti quins són els seus plantejaments", s'ha justificat.

"No explicarem les deliberacions i les reunions del Govern", ha afegit Munté, que ha remarcat més d'un cop que tot l'executiu està compromès amb la celebració del referèndum i que aquesta és la prioritat. "Treballem amb determinació, convençuts que és possible tirar endavant", ha subratllat, tot insistint també que el Govern vetlla per "protegir els treballadors públics".

Toc d'atenció a Marta Rovira

En la mateixa línia de cridar a la discreció, Munté també ha donat un toc d'atenció a la secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira. La dirigent republicana ha explicat a RAC1 que el Govern de la Generalitat sospesa la creació d'una borsa d'aturats que assumeixi tasques durant la jornada del referèndum, però Munté ha evitat confirmar aquest extrem: "No em consta que el Govern ho estigui analitzant", ha dit. Munté també ha subratllat que qui està autoritzat a parlar dels treballs del Govern és el mateix executiu.

En aquest sentit, ha recordat que ella mateixa evita posicionar-se des de les rodes de premsa del Govern d'afers que guarden relació amb els partits. "Dels plans del Govern en parlem com a Govern estrictament", ha subratllat.

stats