POLÍTICA
Política 16/05/2013

Navarro es reunirà amb els 'barons' del PSOE per defensar la proposta federal i la consulta

Iniciarà els contactes a Palma amb els líders del PSIB i del PSPV, Francina Armengol i Ximo Puig, respectivament. Enviarà la seva proposta de reforma federal al cos consular i al Consell d'Estat

Efe
2 min

BarcelonaEl líder del PSC, Pere Navarro, es reunirà amb tots els 'barons' del PSOE abans del consell territorial del 6 de juliol, on el socialisme espanyol aprovarà el seu model federal, en una ofensiva per explicar la reforma constitucional recollida en un document enviat a presidents regionals, cos consular i Consell d'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts del PSC, la primera d'aquestes reunions tindrà lloc el 6 de juny a Palma amb els homòlegs de Navarro a les Illes Balears i València, Francina Armengol i Ximo Puig, respectivament, que lideren dues federacions que també han elaborat un document propi de reforma constitucional. La quarta federació socialista que portarà la seva pròpia proposta al consell territorial del PSOE serà l'andalusa, que lidera José Antonio Griñán, amb qui Navarro també es reunirà el proper mes de juny.

El primer secretari del PSC està determinat a explicar la seva proposta federal no només a Catalunya i a la resta d'Espanya, sinó també a Europa i fora. Per això enviarà el document de la proposta de reforma constitucional a tot el cos consular establert a Catalunya. Així mateix, rebran aquest document tots els presidents autonòmics, incloent-hi els del PP, els màxims responsables dels partits polítics, els portaveus dels grups parlamentaris i els membres del Consell d'Estat.

Presentació en societat

El document, que compta entre els signants amb l'exministra Carme Chacón, ha estat elaborat pel laboratori d'idees del PSC, la Fundació Rafael Campalans, i serà presentat per primera vegada a Barcelona aquesta tarda, sense la intervenció de Navarro. On sí que serà el mateix Navarro qui explicarà la seva reforma federal serà a Madrid el proper 29 de maig, quan presentarà el document al Congrés.

A Barcelona, el primer secretari del PSC dedicarà un esmorzar informatiu, el dia 13 de juny, a desgranar la seva proposta de model federal per a Espanya, que presenta com a alternativa al sobiranisme de CiU i ERC i l'autonomisme del PP. Els socialistes catalans es mostren optimistes respecte a la receptivitat que tindran els 'barons' del PSOE i la direcció del partit cap a la seva proposta de reforma constitucional en un sentit federal.

El PSC es felicita per la "rapidesa" amb què el PSOE ha fet seva aquesta proposta, que va ser la gran bandera electoral dels socialistes catalans en les passades eleccions a la Generalitat, marcades pel debat sobiranista. "Fa sis mesos al PSOE no existia unanimitat sobre la reforma constitucional i menys per al federalisme", asseguren fonts de la direcció del PSC per esgrimir que també aconseguiran convèncer els seus companys socialistes de la resta d'Espanya que el problema d'encaix de Catalunya s'ha de resoldre a través d'una consulta d'autodeterminació pactada.

Negativa a la consulta

Aquest punt segueix sent el més crític en els debats entre el PSC i el PSOE, ja que el socialisme espanyol s'oposa radicalment a la consulta sobre el futur de Catalunya. La reforma constitucional que proposa el PSC no incorpora el dret a decidir en una consulta d'autodeterminació, però sí que reclama que la carta magna inclogui les consultes territorialitzades, és a dir, que les autonomies puguin convocar consultes sobre diversos temes, entre ells, també el futur polític d'un territori.

El PSOE ja ha mostrat el seu rebuig a aquesta possibilitat, però falta per veure si en la ronda de reunions amb els 'barons' socialistes Pere Navarro aconsegueix traslladar-los que, en la seva opinió, la tensió sobiranista a Catalunya només es pot resoldre a través d'una consulta d'autodeterminació que "aclareixi les coses".

stats